Een opgeblazen spoorbrug tussen Charkov en Donetsk in Oekraïne, bron: ANP

Transportminister Oekraïne: tientallen spoorbruggen beschadigd door oorlog

De Russische invasie heeft tot gevolg gehad dat tot 30 procent van de Oekraïense infrastructuur is beschadigd of verwoest, waaronder tientallen spoorbruggen. De aangerichte schade tot dusver is zo’n 100 miljard dollar. Dat heeft minister van Infrastructuur Oleksander Koebrakov maandag gezegd. Hij voegde eraan toe dat door heel hard werken herstel in twee jaar mogelijk is. Gebruikmaking van bevroren Russische tegoeden in het Westen lijkt hem een goed idee voor de financiering.

Kiev had nog niet gespecificeerd wat de impact van het oorlogsgeweld is geweest op algemene voorzieningen zoals het wegennet en bruggen. Regeringsfunctionarissen hadden al wel een raming gemaakt van de totale schade door het oorlogsgeweld en door het doelbewust bombarderen van onder meer huizen en gebouwen: ongeveer 500 miljard dollar (464 miljoen euro).

Bruggen opgeblazen

“Vrijwel alle elementen van ons transportsysteem hebben op de een of andere manier te lijden gehad”, aldus Koebrakov. Hij zei onder meer dat 300 bruggen op doorgaande wegen zijn opgeblazen en tientallen spoorbruggen. Bovendien moet ten minste 8000 kilometer wegdek worden gerepareerd of opnieuw aangelegd. Op plaatsen waar de eigen troepen de dienst uitmaken, is daarmee al een begin gemaakt.

Bron: ANP

Lees ook:

Belangrijke Russische spoorbrug beschadigd na mogelijk sabotage
Dodental raketaanval op treinstation Kramatorsk stijgt tot 57

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.