
Vernieuwing Maaslijn stap dichterbij, al dreigt nieuwe vertraging
De aanbesteding voor de werkzaamheden aan de Maaslijn kan eindelijk van start gaan. De kans dat de planning voor vernieuwing van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen overeind blijft, is intussen wel verder afgenomen. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) in een Kamerbrief.
Spoorbeheerder ProRail start de aanbesteding volgens de staatssecretaris “op korte termijn”. Het is zover omdat er inmiddels een projectbeslissing is genomen. Dit was volgens ProRail een vereiste om in januari 2022 te starten met de aanbesteding. Van Weyenberg spreekt van een moeilijke besluit. “Het gaat hier namelijk om een bijzonder project dat grote uitdagingen heeft gekend en ook nog grote uitdagingen zal moeten overwinnen om het project succesvol af te ronden.”
Vertraging bij kleinste tegenvaller
Elektrificatie en gedeeltelijke baanverdubbeling van de Maaslijn is een langslepend dossier. Het is inmiddels dertien jaar geleden dat het Rijk en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg de eerste afspraken maakten om de spoorverbinding te verbeteren. De tegenvallers stapelden zich in al die jaren op. De kans dat de huidige planning – realisatie eind 2024 – wordt gehaald, is inmiddels ook minimaal.
Afgelopen periode zijn verschillende scenario’s uitgewerkt voor een snellere realisatie. Maar die vragen dusdanig veel nieuwe ontwerpstappen die extra tijd en geld kosten, waardoor ze niet zouden opwegen tegen de voordelen. “Dat betekent dat ProRail heeft moeten constateren dat de projectrisico’s die ProRail voorziet voor een succesvolle en tijdige realisatie van de maatregelen, nog verder zijn toegenomen. De conclusie van ProRail is dat de kleinste tegenvaller tot vertraging leidt en dat daarmee de kans zeer klein is dat de planning overeind blijft.”
Alleen elektrificatie
Eerder werd al duidelijk dat er rekening mee moet worden gehouden dat de Maaslijn eind 2024 mogelijk alleen geëlektrificeerd is. ProRail noemt dit in het verbeterplan een terugvaloptie, omdat er rekening wordt gehouden met tegenvallers bij onder meer grondverwerving voor de bouw en aanleg. Al is er na gunning hoe dan ook slechts beperkte tijd om over drie jaar klaar te zijn met elektrificatie. Een geëlektrificeerde Maaslijn in 2025 wordt wel haalbaar geacht; voor de baanverdubbelingen is dit nog onzeker.
Vorige maand werd nog gesproken van mogelijke meerkosten tussen de 30 en 75 miljoen euro. In de nieuwste versie van het verbeterplan staat echter dat nog niets gezegd worden over nieuwe financiële consequenties, mocht eind 2024 niet worden gehaald. Langere bouwtijd zal leiden tot extra kosten, maar tegelijkertijd biedt dit meer ruimte voor optimalisatie van inkoop en uitvoering.
Lees ook:
- Maaslijn eind 2024 mogelijk alleen geëlektrificeerd
- Opnieuw twijfels over haalbaarheid vernieuwing Maaslijn
- Limburg betaalt alsnog mee aan meerkosten Maaslijn
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en
krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?
De Maaslijn is net een Grieks drama waar goed aan verdiend wordt, door vooral niks te doen. Want het is onwaarschijnlijk dat de grondverwerving overal te laat is en op veel plaatsen is er al een ruimtereservering. Elektrificatie alleen is niet uit te leggen.
Het is duidelijk dat dit project te commercieel is en dat er meer technische manier van werken nodig is. Dus extra redenen voor ZBO structuur
2 jaar geleden is er behoorlijk wat gewijzigd op de Maaslijn. Waarom is er toen al niet spoorverdubbeling en electrificatie meegenomen ?
Dit voelt als kapitaalvernietiging.
Dieptreurig dat dit zo lang duurt terwijl al deccennia sprake is,dit had men in de 50er jaren door moeten zetten ; kostte wat het kost wel geld voor tunnels en bruggen omtrent de omstreden A 73 zodat de auto voor de zoveelste keer bevoordeel werd ten opzichte van de trein ; kijk eens naar Duitsland en België daar pakt men de elektrificatie radicaler aan
De laatste loodjes wegen zwaar,voor de talloze omwonenden die de dupe worden van het handjeklap tussen de particulieren die geen m2 willen afstaan, waardoor er onteigeningen nodig zijn, ware het niet dat op grote schaal, door ProRail, gemeenten worden “gevraagd”om van hun eigendommen de nodige M2 af te staan, hetgeen betekend dat de spoorrails en de trillings- en fijnstofoverlast weer eens een keer worden verlegd richting de vaak al heel dicht op het spoor gebouwde sociale huur wijken.Asociaal!