Ondertekening contract groot onderhoud Schiphol

ProRail gunt groot onderhoud Schipholtunnels aan Strukton en Volker

ProRail heeft de opdracht voor het groot spooronderhoud van de Schipholtunnels gegund aan de aannemerscombinatie SVS, wat staat voor Strukton Rail VolkerRail Schiphol. Het bouwteam is woensdag met de voorbereidende werkzaamheden gestart. De daadwerkelijke realisatie start eind 2022 en heeft 31 december 2028 als uiterste opleverdatum. Het contract heeft een waarde van zo’n 93 miljoen euro.

Dinsdag werd het contract ondertekend door directeur Projecten Riet Schroven van ProRail, algemeen directeur Halbe Zijlstra van VolkerRail, operationeel directeur Ben Hendriks van VolkerRail en algemeen directeur Tjark de Vries van Strukton Rail (zie foto).

Tijdens het spooronderhoud worden onder meer spoorstaven vernieuwd, een aantal wissels gesaneerd en rookgeleide platen aan het plafond verwijderd. Ook worden de perrons op het station verhoogd om ze geschikt te maken voor het nieuwe Intercitymaterieel van NS.

Samen optrekken

De contractvorm waarvoor gekozen is, is anders dan de spoorsector gewend is voor het groot spooronderhoud. In dit contract trekt ProRail samen met de aannemerscombinatie op om het werk gerealiseerd te krijgen. Vanwege de complexiteit van het spooronderhoudsproject is het voor ProRail belangrijk dat er een samenwerking tot stand komt waarin de aannemers samen met onder meer NS, Schiphol en ProRail meedenken met de benodigde buitendienststellingen en een maakbaar ontwerp.

De Schipholspoortunnels verwerken meer dan honderdduizend reizigers op een normale werkdag en de bereikbaarheid is daarom erg belangrijk. De Schipholtunnels bestaan uit twee tunnelbuizen met in het midden het ondergrondse station. De oudste tunnelbuis is eind jaren zeventig van de vorige eeuw opgeleverd, de nieuwste tunnelbuis in 2000.

Werkzaamheden

De werkzaamheden worden uitgesmeerd over meerdere jaren, waardoor onderhoud kan worden gecombineerd met andere projecten in de spoortunnel. Daarnaast zorgt het er volgens ProRail voor dat de overlast voor reizigers tot een minimum wordt beperkt.

Gebiedsmanager Alf Smolders en projectmanager Saco Delaparra geven woensdag om 14.00 uur een toelichting over deze nieuwe contractvorm in de uitzending van SpoorProTV.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.