De spoorbrug in Stonehaven is heropend, bron: Network Rail

Treinverkeer in Schotland hervat na deels instorten spoorbrug

Het treinverkeer van Aberdeen naar het zuiden van Schotland is maandag hervat na uitgebreide reparaties aan een beschadigde spoorbrug. De spoorlijn werd op 15 januari buiten gebruik genomen toen de brug gedeeltelijk instortte. De locatie van het incident is vlakbij Stonehaven waar in augustus vorig jaar door een aardverschuiving een passagierstrein ontspoorde en drie mensen om het leven kwamen.

De hoofdlijn ten zuiden van Aberdeen is al meer dan een maand gesloten vanwege het instorten van een historische brugconstructie. De sluiting tussen Stonehaven en Montrose heeft ertoe geleid dat al het passagiersvervoer per spoor is verhinderd en dat goederentrein te maken hebben met flinke omleidingen. De spoorlijn kon worden heropend na uitgebreide reparatiewerkzaamheden aan de beschadigde brug en inspecties van soortgelijke constructies op de verbinding.

Sluiting spoorbrug

De spoorbrug, die dateert uit 1840 en vijf kilometer ten noorden van het dorp Carmont ligt, is sinds 15 januari gesloten. Aangenomen wordt dat zwaar weer heeft bijgedragen aan de schade. Volgens de Britse spoorbeheerder Network Rail viel metselwerk van de reling van de brug, waardoor het onveilig werd.

Medewerkers van Network Rail en gespecialiseerde aannemers werkten sinds het incident de klok rond om volledige structurele beoordelingen van de brug uit te voeren, reparaties uit te voeren en de structuur te versterken. De werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van extra steunbeton, reconstructie en versteviging van de algehele structuur.

Goederenvervoer

Er was veel hinder voor het goederenvervoer vanuit de Waterloo-terminal in de haven van Aberdeen. Treinen moesten honderden kilometers worden omgeleid. “Onze ingenieurs hebben hard gewerkt om deze reparaties te voltooien en de spoorweg zo snel mogelijk weer open te stellen”, aldus Kris Kinnear van Network Rail. “De landelijke ligging en hoogte van de constructie, in combinatie met de extreme weersomstandigheden, maakten dit een zeer uitdagend project voor ons team.”

In een officiële verklaring stelt Network Rail dat de brug voor het laatst in is oktober 2020 geïnspecteerd en dat ook in maart 2018 een gedetailleerd onderzoek heeft plaatsgevonden. Tijdens deze inspecties zou geen significante verslechtering van staat van de brugconstructie zijn vastgesteld. Op dit moment wordt de oorzaak het instorten van de brugconstructie verder onderzocht.

Goederenvervoer

Nadat een gedeelte van de brug instortte, zijn aanvullende inspecties uitgevoerd op andere soortgelijke bruggen tussen Aberdeen en Montrose en op andere delen van de spoorlijn. Voorafgaand aan de heropening zijn verder uitgebreide spoor- en luchtonderzoeken van de spoorlijn tussen Stonehaven en Montrose uitgevoerd, waarbij de laatste controles zondagochtend zijn afgerond. De spoorbrug in Aberdeen is niet ver verwijderd van de grote treinramp vorig jaar waarbij een passagierstrein ontspoorde als gevolg van meerdere aardverschuivingen.

Lees ook:

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad SpoorPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Simon Walton

Simon Walton is de correspondent van SpoorPro, RailTech en RailFreight in het Verenigd Koninkrijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.