station Sappemeer Oost, Google Maps

Station Sappemeer Oost wordt opgeheven voor komst extra sneltreinen Groningen

Er stoppen vanaf zondag 13 december geen treinen meer op station Sappemeer Oost in Groningen. Dit treinstation vervalt om extra sneltreinen tussen Groningen en Winschoten te kunnen laten rijden. Voor reizigers die nu nog gebruikmaken van het station is straks station Hoogezand-Sappemeer het dichtstbijzijnde station. Op dit station worden de parkeergelegenheden voor auto en fiets uitgebreid om de extra reizigers goed te kunnen bedienen.

Vanwege het groeiend aantal reizigers op het traject Groningen-Winschoten gaan er vanaf 14 december meer en snellere treinen rijden. De extra treinen zorgen voor meer spreiding van de reizigers en een grotere kans op een zitplaats. In de gemeente Midden-Groningen liggen nu vijf treinstations en uit onderzoek blijkt dat op Sappemeer Oost het minst aantal reizigers in- en uitstapt, waardoor deze zal worden gesloten.

Sneltrein

Arriva gaat vanaf 14 december in de spits naast stoptreinen ook sneltreinen tussen Groningen en Winschoten rijden. Met vijf extra treinen in de ochtendspits en acht in de middagspits krijgen de reizigers meer reismogelijkheden en is er meer plek om te zitten. Met een sneltrein is de reistijd tussen Groningen en Winschoten 9 minuten korter. De aanpassingen aan het spoor zijn ook noodzakelijk voor de toekomstige snelle treinverbinding tussen Groningen en Bremen (de Wunderline). De sneltreinen stoppen op station Groningen, Groningen Europapark, Scheemda en Winschoten.

Alternatieven

De reizigers die gebruikmaken van Sappemeer Oost komen veelal lopend of op de fiets naar het station. Voor hen is station Hoogezand-Sappemeer straks het dichtstbijzijnde station, wat op circa twee kilometer afstand ligt. Op station Hoogezand-Sappemeer worden daarom meer parkeergelegenheden, fietsstallingen en fietskluizen gerealiseerd. Ook wordt onderzocht hoe op termijn de parkeermogelijkheden op dit station kunnen worden uitgebreid, meldt de Provincie Groningen. Andere mogelijkheden om straks van en naar het station te reizen zijn de hubtaxi en op de langere termijn buslijn 515.

Ontmanteling

ProRail begint vanaf maandag 14 december met het ontmantelen van de stationsomgeving en het station. Het perron wordt afgesloten met een tijdelijk hekwerk en wordt later in 2021 definitief verwijderd. Afgelopen herfstvakantie hebben ProRail en spooraannemer Strukton aan het spoor gewerkt tussen Groningen en Winschoten om de extra treinen mogelijk te maken. Hiervoor is onder andere gewerkt aan bredere, langere en nieuwe perrons, nieuwe wissels, een aangepast treinbeveiligingssysteem en veiligere overwegen.

Lees ook:

Auteur: Esther Geerts

Redacteur van RailTech.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.