Stationsgebied Zaandam, foto: NS

Nieuwe stationsgebied Zaandam geopend na bouwperiode van twee jaar

Het nieuwe stationsgebied van Zaandam is vorige week donderdag geopend door regiodirecteur Irma Winkenius van NS, regiodirecteur Harro Homan van ProRail en wethouder Mobiliteit Gerard Slegers van Zaanstad. Er is zo’n twee jaar aan de stationsvernieuwing gewerkt.

Het stationsgebied is verbouwd in de typisch Zaanse stijl. Het heeft een nieuwe entree tot aan het station met veel winkels. Verder verbindt een fietspad het centrum en het westen van Zaandam met elkaar en biedt een nieuwe fietsenstalling plaats aan 1.400 fietsen. Het vernieuwde stationsgebied is inmiddels al enige tijd in gebruik, maar donderdag werd het officieel geopend.

Centrale verbinding

De stationshal van Zaandam is de afgelopen jaren volledig gemoderniseerd. Het station is nu van alle gemakken voorzien is voor reizigers en bezoekers. Regiodirecteur Irma Winkenius van NS: “We vinden het fijn dat we de inwoners en bezoekers van Zaandam kunnen ontvangen op dit aangename en toegankelijke station. Daar hebben we als partners samen hard aan gewerkt, maar het heeft wel wat geduld gevraagd van onze reizigers. Zaandam is een mooi voorbeeld van bouwen boven en rondom het spoor. En het is nu klaar voor de toekomst.”

Over het spoor is een overbouwing gemaakt waarover de bezoekers en toeristen kunnen lopen en fietsen. Er zijn tal van winkels geopend zoals AH to go, Kiosk, Smullers, Fudo Sushi en Simit Sarayi, een bloemist, een nagelspecialist en AKO. Ook is er een geldautomaat te vinden op de overbouwing.

Twee nieuwe transparante liften brengen de reizigers naar de perrons. De stationshal heeft nieuwe toegangspoortjes en openbare toiletten en bagagekluisjes. Regiodirecteur Harro Homan van ProRail: “We werken als ProRail met gemeentes en vervoerders aan toegankelijkere en veiligere stations. Met onder meer twee nieuwe liften en een nieuwe fietsenstalling is het stationsgebied van alle gemakken voorzien. Station Zaandam is niet alleen een eye-catcher, maar de verbouwing heeft ook bijgedragen aan de gebruiksvriendelijkheid.”

Stationsgebied Zaandam, foto: NS

Fietsroute

Fietsers kunnen via de spooroverbouwing op een snelle manier richting de Houtveldweg en over het fly-over fietspad. De afgelopen periode is nog extra aandacht besteed aan de verlichting, bebording en inrichting van het wegdek.

Wethouder Mobiliteit Gerard Slegers van Zaanstad: “Deze nieuwe en comfortabele fietsroute is van regionale betekenis. Daarom hebben we als regio hier bijna zeven miljoen voor uitgetrokken. En we vinden kwalitatief goede fietsparkeerplaatsen dicht bij het station van groot belang. We hebben een flinke investering gedaan in de nieuwe fietsenstalling en geld gereserveerd voor de stalling aan de oostkant.”

Groeiende stadscentrum

Een deel van de fietsroute behoort nog niet tot de definitieve route. Het laatste geplande deel van de fietsroute wordt nog afgemaakt als de twee woontorens ‘de Helding’ en ‘de Stelling’ gebouwd zijn langs de Houtveldweg op de locatie van het oude Belastingkantoor. Het fietspad zal ‘op zijn vroegst’ in 2023 klaar zijn. Naast de nieuwe verbinding is er een fietsenstalling gerealiseerd. Fietsers kunnen hun vervoermiddel gratis in de nieuwe fietsenstalling kwijt aan de Houtveldweg die plek voor 1.400 fietsen biedt.

Slegers: “Ik ben ontzettend trots op de nieuwe toegangspoort te midden van ons groeiende stadscentrum. De stad groeit en krijgt meer reizigers die in- en uit de stad willen. Zaanstad zet zich in om de stad klaar te maken voor de toekomst, meer woningen te bouwen, betere voorzieningen te realiseren en goede verbindingen te maken.”

U las zojuist één van uw gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Stap nu in en profiteer van de introductieaanbieding.

Bekijk de introductieaanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.