Donderdag eerste gevaarlijke overweg in Hooghalen dicht

Afbeelding: Wikimedia Commons

ProRail is maandag gestart met het aanleggen van een tijdelijke ontsluitingsweg in de gemeente Midden-Drenthe bij Hooghalen. Deze weg kunnen boeren gebruiken om hun grond te bereiken. Donderdag kan daardoor de eerste van de twee Niet Actief Beveiligde Overwegen al worden gesloten. De ontsluitingsweg wordt de komende tijd doorgetrokken zodat ook de tweede NABO kan worden gesloten.

Op 22 mei 2020 verongelukte een 58-jarige machinist op één van die overwegen bij een aanrijding met een tractor met oplegger. Midden augustus meldde een machinist een bijna-aanrijding op de andere NABO, die donderdag wordt opgeheven. Na het laatste incident hebben ProRail en NS de maximumsnelheid van het treinverkeer verder verlaagd naar 60 kilometer per uur.

Ontsluitingsweg

Het aanleggen van de tijdelijke weg is met spoed in uitvoering gebracht nadat de directies van ProRail en NS, de burgemeester van Hooghalen en een landeigenaar hier vorige week een akkoord over bereikten. Veel voorbereidend werk vond meteen al plaats, zoals het vrij maken van een strook mais en aardappelen en het verwijderen van ingekuild veevoer.

Opheffing NABO’s

Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur ProRail, stelde een speciale werkgroep samen voor de opheffing van de NABO’s. “Mooi dat de eerste overweg donderdag sluit. Maar de nieuwe ontsluitingsweg trekken we komende tijd zover door dat ook andere akkers daarlangs bereikbaar worden. Daarvoor is onder andere de kap van een strook bosperceel noodzakelijk waarvoor we met Natuurmonumenten en de provincie Drenthe optrekken.”

Daarnaast vindt er nog een bodemonderzoek plaats en is gaan ProRail en de Gasunie nog in gesprek over een in de grond aanwezige leiding. Wennekendonk: “Ik ben dankbaar voor de inzet en medewerking van alle partijen en speciaal voor het snelle handelen van bouwmanager Marten Slagter, maar zeker ook van de betrokken landeigenaren.”​​​​​​​

Afsluiting tweede overweg

Als de verdere aanleg van de weg klaar is, kan volgens de regiodirecteur de tweede overweg worden afgesloten. De afsluiting van deze NABO is van groot belang, omdat daar in mei het dodelijk ongeluk gebeurde waarbij een machinist om het leven kwam.

Doordat de tijdelijke weg met stelconplaten wordt aangelegd is het mogelijk de NABO’s op zeer korte termijn te sluiten. In de aansluitende periode wordt er in opdracht van ProRail aan een definitieve aanleg van een verharde weg, afwateringssloten en hekwerken gewerkt. Dit wordt uitgevoerd door aannemer Strukton Molhoek combinatie in samenwerking met betrokken landeigenaren en de gemeente.

Lees ook:

Vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC reageerde bij SpoorProTV op het dodelijke ongeluk in Hooghalen:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.