CAF-prototype-HS2-project

Groot-Brittannië zet omstreden HSL-project door

Er komt definitief een hogesnelheidsverbinding tussen Londen en de steden in het noorden van Engeland. De Britse regering nam deze week het besluit om de aanleg van de High Speed ​​2 (HS2) door te zetten. Op zijn vroegst rijden in 2028 de eerste reizigerstreinen over het traject. Tegelijkertijd is een andere belangrijke hogesnelheidslijn onder de loep genomen: de HS3 of High Speed ​​North die de steden in Noord-Engeland onderling met elkaar moet verbinden.

Het HS2-project was het hoofdonderwerp tijdens een zitting van het Britse parlement op dinsdag 11 februari. Premier Boris Johnson maakte de definitieve beslissing bekend over deze geplande spoorweg. “Vandaag heeft het kabinet de hogesnelheidslijn groen licht gegeven. We gaan dit voor elkaar krijgen”, aldus het hoofd van de regering in het Lagerhuis. Hij merkte ook op dat de fase 1 van Londen naar Birmingham en 2a van Birmingham naar Crewe zeker zal worden gebouwd. De fase 2b van Crewe tot Manchester en van Birmingham tot Leeds en York moet nog worden herzien.

Speciale minister

Johnson maakte ook bekend dat de overheid zijn invloed op de projectuitvoering gaat vergroten. Hij is van plan om hier een speciale minister op te zetten. “Dit om er zeker van te zijn dat de planning en kostenbegroting niet nog verder worden overschreden. Ik ga een minister aanwijzen om de discipline in het programma te herstellen, wiens full-time taak zal zijn om het project te overzien. Een nieuwe ministeriële toezichtsgroep zal worden belast met het nemen van strategische beslissingen daarover, er zullen wijzigingen optreden in de manier waarop HS2 wordt beheerd”, aldus Johnson.

Naast groen licht voor de HS2 en het aanstellen van een speciale minister voor spoorprojecten zette Johnson ook een extra hogesnelheidslijn op de agenda. Deze HS3 of High Speed ​​North moet de twee aftakkingen van de HS2 in het noorden met elkaar verbinden en zou gaan lopen van Liverpool via Manchester, Sheffield naar Leeds en Hull.

Oakervee report

Op 11 februari werd ook het onderzoeksrapport naar de gang van zaken bij de HS2 van Commissie Oakervee gepubliceerd. De Britse premier zei in zijn toespraak dat de speciale minister het project zal onderzoeken in overeenstemming met de aanbevelingen van het rapport van Oakervee.

De gelauwerde civiel ingenieur Douglas Oakervee werd door de regering is aangesteld om het HS2-project te analyseren en bij te sturen. “Er zijn pasklare alternatieve investeringen in het bestaande netwerk beschikbaar: als het HS2-project zou worden afgeblazen, zouden vele jaren planningswerk nodig zijn om nieuwe voorstellen te vinden, ontwerpen en ontwikkelen. Het upgraden van bestaande lijnen zou ook een groot offer vragen van de reizigers, met aanzienlijke verstoringen van de dienstregelingen. De commissie raadt ten zeerste af om het project te annuleren ”, meldt het rapport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

1 reactie op “Groot-Brittannië zet omstreden HSL-project door”

Wiebe Goossen|17.02.20|18:52

Het is goed dat nu wordt doorgepakt; beide lijnen zullen een impuls voor de soms totaal verouderde railinfrastructuur vormen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groot-Brittannië zet omstreden HSL-project door | SpoorPro.nl
CAF-prototype-HS2-project

Groot-Brittannië zet omstreden HSL-project door

Er komt definitief een hogesnelheidsverbinding tussen Londen en de steden in het noorden van Engeland. De Britse regering nam deze week het besluit om de aanleg van de High Speed ​​2 (HS2) door te zetten. Op zijn vroegst rijden in 2028 de eerste reizigerstreinen over het traject. Tegelijkertijd is een andere belangrijke hogesnelheidslijn onder de loep genomen: de HS3 of High Speed ​​North die de steden in Noord-Engeland onderling met elkaar moet verbinden.

Het HS2-project was het hoofdonderwerp tijdens een zitting van het Britse parlement op dinsdag 11 februari. Premier Boris Johnson maakte de definitieve beslissing bekend over deze geplande spoorweg. “Vandaag heeft het kabinet de hogesnelheidslijn groen licht gegeven. We gaan dit voor elkaar krijgen”, aldus het hoofd van de regering in het Lagerhuis. Hij merkte ook op dat de fase 1 van Londen naar Birmingham en 2a van Birmingham naar Crewe zeker zal worden gebouwd. De fase 2b van Crewe tot Manchester en van Birmingham tot Leeds en York moet nog worden herzien.

Speciale minister

Johnson maakte ook bekend dat de overheid zijn invloed op de projectuitvoering gaat vergroten. Hij is van plan om hier een speciale minister op te zetten. “Dit om er zeker van te zijn dat de planning en kostenbegroting niet nog verder worden overschreden. Ik ga een minister aanwijzen om de discipline in het programma te herstellen, wiens full-time taak zal zijn om het project te overzien. Een nieuwe ministeriële toezichtsgroep zal worden belast met het nemen van strategische beslissingen daarover, er zullen wijzigingen optreden in de manier waarop HS2 wordt beheerd”, aldus Johnson.

Naast groen licht voor de HS2 en het aanstellen van een speciale minister voor spoorprojecten zette Johnson ook een extra hogesnelheidslijn op de agenda. Deze HS3 of High Speed ​​North moet de twee aftakkingen van de HS2 in het noorden met elkaar verbinden en zou gaan lopen van Liverpool via Manchester, Sheffield naar Leeds en Hull.

Oakervee report

Op 11 februari werd ook het onderzoeksrapport naar de gang van zaken bij de HS2 van Commissie Oakervee gepubliceerd. De Britse premier zei in zijn toespraak dat de speciale minister het project zal onderzoeken in overeenstemming met de aanbevelingen van het rapport van Oakervee.

De gelauwerde civiel ingenieur Douglas Oakervee werd door de regering is aangesteld om het HS2-project te analyseren en bij te sturen. “Er zijn pasklare alternatieve investeringen in het bestaande netwerk beschikbaar: als het HS2-project zou worden afgeblazen, zouden vele jaren planningswerk nodig zijn om nieuwe voorstellen te vinden, ontwerpen en ontwikkelen. Het upgraden van bestaande lijnen zou ook een groot offer vragen van de reizigers, met aanzienlijke verstoringen van de dienstregelingen. De commissie raadt ten zeerste af om het project te annuleren ”, meldt het rapport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

1 reactie op “Groot-Brittannië zet omstreden HSL-project door”

Wiebe Goossen|17.02.20|18:52

Het is goed dat nu wordt doorgepakt; beide lijnen zullen een impuls voor de soms totaal verouderde railinfrastructuur vormen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.