Luc Lallemand, Infrabel

Belg Luc Lallemand nieuwe ceo infratak SNCF

Bron: Infrabel

Infrabel directeur Luc Lallemand (53) start op 1 maart als algemeen directeur bij de Franse spoorbeheerder SNCF Réseau. De overstap werd begin deze maand al bekend gemaakt, maar het wachten was nog op een definitieve goedkeuring van de Franse transportautoriteit ART. Tot eind februari staat Lallemand nog aan het hoofd van Infrabel.

Lallemand werd begin januari voorgedragen door de Franse regering als de nieuwe algemeen directeur van SNCF Reséau. Hij volgt dan Patrick Jeantet op die het bedrijf verlaat om directievoorzitter van Keolis te worden. Lallemand stond sinds 2005 aan het hoofd van de Belgische spoorbeheerder Infrabel. Het zoekproces naar een opvolger is inmiddels gestart, meldt Infrabel.

SNCF Réseau beheert 30.000 kilometer sporen in Frankrijk. De spoornetbeheerder telt 54.000 medewerkers en realiseerde in 2018 een omzet van 6,3 miljard euro.

Koopvaardij

Helemaal onbekend is Lallemand niet bij de Franse spoorwegen. Zo was hij eerder al bestuurder bij de voorloper van SNCF Reséau, RFF (Réseau ferré de France) en bij Thalys. Luc Lallemand heeft een diploma als dekofficier in de koopvaardij, een diploma technische bedrijfskunde en een postgraduaat in buitenlandse valuta en financiën. Na zijn carrière in 1988 als dekofficier te zijn begonnen, trad hij in 1991 toe tot de NMBS als financieel directeur. In 1995 vertrok hij om lid te worden van de Belgische regering om verschillende taken uit te voeren voor de hervorming van transportsector (spoor, lucht, rivier en zee) en de openbare financiën te verbeteren.

Na zeven jaar werd hij financieel directeur en lid van het management van de NMBS. Na de splitsing van de NMBS in 2004 werd hij gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité van Infrabel. Luc Lallemand is ook voorzitter van de raad van bestuur van de Vinçotte-groep, voorzitter van EIM (European rail Infrastructure Managers) en onafhankelijk bestuurder van RATP.

Lees ook: Infrabel-directeur Lallemand mogelijk naar Franse spoorbeheerder

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.