De brug over de Linge in Tricht, foto: ProRail

Constructie moet trillingen derde spoor bij Tricht voorkomen

Dura Vermeer, Mobilis en ProRail voeren van vrijdag tot en met zondag voorbereidende werkzaamheden uit voor een ondergrondse trillingsreducerende constructie in Tricht. Deze constructie moet ervoor zorgen dat de hinder van passerende treinen op een nog aan te leggen derde spoor zo veel mogelijk wordt beperkt voor omliggende woningen.

Het derde spoor zorgt ervoor dat in de toekomst treinen tussen Geldermalsen en Dordrecht (MerwedeLingelijn) niet langer de spoorverbinding Geldermalsen – Utrecht kruisen. Het derde spoor komt op een nog aan te leggen tweede brug te liggen, die naast aan de brug over de Linge komt te liggen. Naast de voorbereidingen voor de nieuwe spoorbrug wordt de bovenleiding bij de toekomstige onderdoorgang Randweg aangepast. Voor deze onderdoorgang werd in april van dit jaar al een betonnen plaat in de spoorbaan geschoven.

Wachtspoor

In Waardenburg worden verder twee lange wissels met een lengte van zestig meter geplaatst die toegang geven tot een nieuw wachtspoor. Deze worden met een hijskraan in delen vanaf het viaduct aan de Zandweg op hun plaats gehesen.

Om de trillingsreducerende constructie te kunnen plaatsen, moet er ruimte worden vrijgemaakt. Dit wordt gedaan door ten oosten van de spoorwegovergang Nieuwsteeg een deel van de verharding en bomen en struiken te verwijderen. Ook worden kabels en leidingen verlegd.

Geen treinverkeer mogelijk

De voorbereidende werkzaamheden voor de trillingsreducerende constructie en de aanleg van het derde spoor worden gecombineerd met onderhoudswerkzaamheden tussen Geldermalsen en Den Bosch. Dit zorgt ervoor dat de reizigersoverlast zo veel mogelijk wordt beperkt.

Tijdens deze driedaagse buitendienststelling is er op vrijdag zaterdag en zondag geen treinverkeer mogelijk tussen Utrecht en Den Bosch en Utrecht en Tiel. Treinreizigers kunnen gebruikmaken van vervangende stop- en snelbussen. Ook is de overweg Nieuwsteeg afgesloten voor verkeer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.