Baanwerkers kleuren van geel naar oranje

Baanwerkers in het spoor zijn vanaf maandag te herkennen aan een oranje hesje of jas, hiermee komt een einde aan de overgangsperiode van de in januari ingevoerde nieuwe veiligheidskleuren. Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de werkplek mogen wel een geel hesje of jas blijven dragen.   

Door over te schakelen van geel naar oranje sluit de Nederlandse spoorbouwbranche voortaan aan op de andere sectoren in de bouw en de internationale spoorbouw. Het verzoek om afscheid te nemen van het geel komt vanuit de branche zelf, meldt Stichting RailAlert, de organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid op het spoor. Een van de redenen is dat veel aannemers niet alleen projecten hebben in de spoorsector, maar ook in de bouw. “Soms dragen ze de ene dag gele werkkleding, en de volgende oranje. Dus voor de uniformiteit, veranderen we de kleur naar oranje”, aldus Marcel Edwards van RailAlert bij de aankondiging vorig jaar van de kledingwissel.

Wijziging

De wijziging geldt zowel voor het ProRail-spoor als het lokale spoor in beheer van HTM, RET, GVB en PUOV. Andere partijen, zoals vervoersbedrijven, gaan niet over. Veiligheidsfunctionarissen die gezag uitvoeren over anderen of die verantwoordelijk zijn voor aanrijdgevaar, dragen gele kleding. Dat zijn de leider werkplekbeveiliging (LWB), de leider lokale veiligheid (LLV), de veiligheidsman (VHM), de grenswachter (GRW) en de begeleider buitendienst gesteld spoor (BBD).

In januari 1 startte een overgangsperiode van zes maanden. In deze periode was het toegestaan om oranje kleding te dragen met daarover een geel vest. Met ingang van 1 juli 2019, 7.00 uur zijn de nieuwe kleuren verplicht. De afspraken over de kleuren van de hesjes en jassen gelden niet voor de machinisten en rangeerders van de meeste vervoerders, zoals NS Reizigers en DB Cargo.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Baanwerkers kleuren van geel naar oranje | SpoorPro.nl

Baanwerkers kleuren van geel naar oranje

Baanwerkers in het spoor zijn vanaf maandag te herkennen aan een oranje hesje of jas, hiermee komt een einde aan de overgangsperiode van de in januari ingevoerde nieuwe veiligheidskleuren. Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de werkplek mogen wel een geel hesje of jas blijven dragen.   

Door over te schakelen van geel naar oranje sluit de Nederlandse spoorbouwbranche voortaan aan op de andere sectoren in de bouw en de internationale spoorbouw. Het verzoek om afscheid te nemen van het geel komt vanuit de branche zelf, meldt Stichting RailAlert, de organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid op het spoor. Een van de redenen is dat veel aannemers niet alleen projecten hebben in de spoorsector, maar ook in de bouw. “Soms dragen ze de ene dag gele werkkleding, en de volgende oranje. Dus voor de uniformiteit, veranderen we de kleur naar oranje”, aldus Marcel Edwards van RailAlert bij de aankondiging vorig jaar van de kledingwissel.

Wijziging

De wijziging geldt zowel voor het ProRail-spoor als het lokale spoor in beheer van HTM, RET, GVB en PUOV. Andere partijen, zoals vervoersbedrijven, gaan niet over. Veiligheidsfunctionarissen die gezag uitvoeren over anderen of die verantwoordelijk zijn voor aanrijdgevaar, dragen gele kleding. Dat zijn de leider werkplekbeveiliging (LWB), de leider lokale veiligheid (LLV), de veiligheidsman (VHM), de grenswachter (GRW) en de begeleider buitendienst gesteld spoor (BBD).

In januari 1 startte een overgangsperiode van zes maanden. In deze periode was het toegestaan om oranje kleding te dragen met daarover een geel vest. Met ingang van 1 juli 2019, 7.00 uur zijn de nieuwe kleuren verplicht. De afspraken over de kleuren van de hesjes en jassen gelden niet voor de machinisten en rangeerders van de meeste vervoerders, zoals NS Reizigers en DB Cargo.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.