Station Lansingerland-Zoetermeer

Staatssecretaris opent station Lansingerland-Zoetermeer

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven heeft vrijdagmiddag station Lansingerland-Zoetermeer officieel geopend. Zij deed dat samen met burgemeesters Pieter van de Stadt  van Lansingerland en Charlie Aptroot van Zoetermeer.

Op het nieuwe station komen NS-Sprinters, RandstadRail-voertuigen, regionale buslijnen, auto en fiets samen. Vanuit het station kan makkelijker en sneller in de driehoek Rotterdam-Gouda-Den Haag worden gereisd.

Station

Het station heeft met zo’n 150 bomen, veel beplanting en gras een groene uitstraling. Ook op de Park and Ride-terreinen aan beide kanten van de A12 zijn bomen, hagen en groene parkeervakken met grasbetonstenen toegepast. Arcadis en Team V Architecten namen het ontwerp van het station voor hun rekening.

Het station is voorbereid op verdere groei van de vervoersbewegingen in de regio. RandstadRail kan zonder te grote ingrepen worden doorgetrokken richting Rotterdam. Ook is het mogelijk om het spoor op het traject Den Haag – Gouda uit te breiden van twee naar vier sporen. Verder is er is rekening gehouden met een eventuele verbreding van de A12. Het station is daarmee voorbereid op de verdere groei van de vervoersbewegingen in de regio.

Toename aantal reizigers

Voor de realisatie van het station werkten Zoetermeer en Lansingerland samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Burgemeester Van de Stadt: “Onze infrastructuur moet zijn voorbereid op de verwachte groei van onze gemeenten en de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarbij is dit station een aanjager voor passende hoogwaardige gebiedsontwikkeling.” Burgemeester Aptroot: “De opening van het station is voor ons geen eindstation, maar een tussenstop. Het doel is het netwerk van hoogwaardig openbaar vervoer in de regio sluitend te maken. Als volgende stap zien wij de doortrekking van RandstadRail vanaf dit station naar het Rotterdamse RandstadRail-netwerk.”

Wethouder Marc Rosier van Zoetermeer: ”Ik ben erg trots op het resultaat. Met bijna 1.000 in- en uitstappers per dag is het aantal gebruikers van de NS Sprinter tussen Gouda en Den Haag al hoger dan verwacht. In de komende jaren worden bij de vervoersknoop dagelijks 2.500 reizigers verwacht. Er wordt zelfs al gevraagd om uitbreiding van de Park and Ride aan de noordzijde van het station, zo in trek is het station al.’’

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.