Omgeving Stationsweg Hoek van Holland, Hoekse Lijn

RET zoekt oplossing voor extra beveiliging overwegen Hoekse Lijn

Omgeving Stationsweg Hoek van Holland, Hoekse Lijn

De gemeente Rotterdam kreeg onlangs toestemming van de Raad van State om de Hoekse Lijn door te trekken tot aan het strand van Hoek van Holland. Voorwaarde is wel dat er aanvullende voorzieningen komen bij de spoorwegovergang Strandweg. Vervoerder RET is daarvoor een marktconsultatie gestart.

Naderende metro’s komen vlak voor deze overweg uit een tunnel waardoor ze aan het zicht van zowel verkeersdeelnemers als voetgangers onttrokken worden. Ook de metrobestuurder ziet pas laat wat er zich op het kruispunt en de overgang afspeelt. Gemeente en Raad van State zijn daarom overeengekomen dat er voor de beveiliging van de overweg aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

Deze aanvullende maatregelen hebben de kenmerken waarnemen, informeren, en ingrijpen. Zo moet het kruispunt worden voorzien van een detectiesysteem dat de aanwezigheid van voertuigen of personen kan waarnemen. Daarnaast vinden de betrokken partijen het belangrijk dat er een systeem-omgeving komt die op het moment van waarnemen een voor de metrobestuurder zichtbare baansignalering activeert. Ingrijpen betekent dat de melding ‘gevaarverlichting overweg’ voor de metrobestuurder aanleiding is een remming in te zetten en een geluidssignaal te activeren.

Zelf ingrijpen

De marktconsultatie van RET richt zich op de onderdelen Waarnemen en Informeren. Het onderdeel Ingrijpen gaat RET zelf procedureel invullen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen een vragenlijst invullen op een speciale website. Aanmelden kan tot en met 20 juni 2019 12.00 uur.

De spoorwegovergang Strandweg bevindt zich op het nog aan te leggen laatste stuk van de Hoekse Lijn tussen station Hoek van Holland Haven en het toekomstige station Hoek van Holland Strand. Inmiddels zijn de testritten op het traject tussen Schiedam en Hoek van Holland Haven hervat. Voor dit deel van de Hoekse Lijn geldt dat het mogelijk deze zomer in gebruik genomen wordt voor reizigersvervoer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.