Station Amsterdam Centraal, treinstation

Beslissing negen sporen Amsterdam Centraal nog niet definitief

Het staat nog niet vast hoeveel sporen door het vernieuwde Amsterdam Centraal gaan lopen. Dat is de uitkomst van besprekingen tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Prorail en de NS. Dat meldt Het Parool.

Eerder maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat Amsterdam Centraal naar negen sporen zou gaan. Die beslissing lijkt nu toch niet definitief te zijn.

Het aantal sporen op het station van de hoofdstad zou worden teruggebracht naar negen om het aantal wissels te reduceren en de perrons te verbreden. Ook zou Amsterdam Zuid er juist twee sporen bij krijgen. De bedoeling hiervan is dat de internationale treinen via station Zuid gaan rijden om zo meer ruimte te creëren voor hoogfrequent vervoer met Schiphol.

Brandbrief

NS-directeur Roger van Boxtel stelde in een brandbrief naar Van Veldhoven dat Amsterdam Centraal minstens tien sporen nodig heeft. Hij verwacht dat door te kiezen voor negen sporen, reizigers vaker moeten overstappen. Ook zou een aantal sprinters niet meer kunnen doorrijden naar Amsterdam Centraal, maar moeten deze bijvoorbeeld eerder keren op station Sloterdijk. Deze beslissingen zouden ertoe leiden dat de infrastructuur op Amsterdam Centraal ‘te kwetsbaar’ wordt.

Lees ook:

‘Amsterdam Centraal gaat toch terug naar negen sporen’

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.