De Mat '54, een van de treinen die over de Hoekse Lijn heeft gereden, foto: ProRail

ProRail ‘knipt’ Hoekse Lijn los van hoofdspoorwegnet

ProRail heeft afgelopen weekend samen met aannemers 25 kilometer spoor van de Hoekse Lijn tussen  Schiedam tot en met Hoek van Holland losgekoppeld van het hoofdspoorwegnet. Ruim honderd spoormedewerkers waren hier dag en nacht mee bezig. Na de werkzaamheden kan de gemeente Rotterdam het spoor ombouwen tot metroverbinding.

In de nacht van vrijdag 31 maart op zaterdag 1 april om half één stapten genodigden en spoor- en treinfans op de feestelijke laatste rit naar Hoek van Holland. Tijdens de historische rit blikten de laatste treinreizigers op deze route samen terug op de rijke historie van de 125-jaar oude spoorverbinding. Op het eindstation gaven NS en ProRail het stokje door aan de gemeente Rotterdam en RET. Direct na aankomst van de laatste trein op Hoek van Holland, terwijl de feestvierders van de laatste rit nog even genoten van een hapje en een drankje, gingen de ruim honderd spoomedewerkers aan de slag.

Werkzaamheden

Om de Hoekse Lijn ‘los te koppelen’ moest veel werk worden verzet. Zo werd de spanning van bovenleidingen, technische ruimtes en wisselverwarmingsinstallaties afgehaald. Ook werd de bediening van de twee bruggen overgedragen aan de gemeente Rotterdam en worden zo’n twintig overwegen buiten werking gesteld. Daarvoor moesten de spoorbomen in de open stand worden vastgebonden, zodat het verkeer hier geen hinder van ondervindt.

De meest symbolische handeling was het weghalen van zo’n tien meter rails en bovenleiding bij de aftakking vanaf Schiedam, tussen het hoofdrailnet van ProRail en het toekomstige metrotracé van de gemeente Rotterdam en RET. Daarmee werd tot het allerlaatste moment gewacht, zodat spullen die nodig zijn voor de aanleg van de metroverbinding nog via het spoor konden worden aangevoerd. Op de tien stations na Schiedam centrum moet ook veel werk gebeuren. Zo moeten de OV-chippoorten van NS de systemen in de technische ruimtes worden verwijderd.

Stations

Deze werkzaamheden vonden plaats in de periode tot en met zondag 2 april. Daarna volgden inspecties om te controleren of alles goed is uitgevoerd. ProRail heeft maandagochtend via de notaris afstand genomen van de Hoekse Lijn, waarna aannemers namens de gemeente Rotterdam aan de slag konden gaan voor de aanleg van de nieuwe metrolijn. Die moet in september af zijn. Door de koppeling aan het Rotterdamse metronet wordt het hart van Rotterdam via de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis verbonden met Hoek van Holland.

Lees ook:

Afscheid Hoekse Lijn met historische treinritten en tentoonstelling

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.