Goederentrein op de Betuweroute, foto: ProRail

Meetcontainer verzamelt data over goederentreinen Kijfhoek

Een container met camera’s, sensoren en andere meetinstrumenten is een nieuw testmethode van ProRail. De eerste container is opgesteld langs het spoor op rangeerterrein Kijfhoek. De meetinstrumenten moeten belangrijke informatie gaan opleveren voor goederenvervoerders. Niet alleen over de locatie en de inhoud, maar ook over zaken als onderhoud van het treinstel.

De meetcontainer gaat zoveel mogelijk gegevens van de goederentreinen verzamelen. Zo moeten geavanceerde camera’s de codes en platen op treinstellen kunnen lezen. “Het detecteren van de code op een wagon gaat niet zo makkelijk als het scannen van een kenteken van een auto”, zegt Chris Verstegen, manager Innovatie van ProRail. “Een trein raast voorbij. Er zijn hele goede camera’s nodig om de samenstelling van treinen te detecteren.”

Gevaarlijke stoffen

Vanuit het testplatform moeten er belangrijke gegevens beschikbaar worden voor vervoerders. Bijvoorbeeld welke gevaarlijke stoffen zich waar op het spoor bevinden, waardoor het gevaar van deze treinen kan worden beperkt. Ook moeten camera’s en sensoren aantonen hoe het staat met de kwaliteit van het toestel. “Dit kan een handige check zijn”, zegt Verstegen. “De camera’s kunnen beginnende slijtage detecteren, waardoor goederenvervoerders preventief kunnen ingrijpen.”

De meetcontainer is ingericht met allerlei voorzieningen om het werk goed te kunnen doen. “Er staan bureaus en er is internet. Een student van TU Delft, een leverancier, iedereen die hierin geïnteresseerd is, kan er zo gaan zitten en gaan werken.” Verstegen sluit niet uit dat er ook op ander locaties in Nederland een meetcontainer wordt geplaatst.

Innovatie

Het project valt onder het motto ‘van talking naar testing’ van ProRail. Innovatie is een speerpunt van ProRail. Directeur Pier Eringa van ProRail vertelde donderdag nog dat ProRail het “niet alleen over innovaties wil hebben, maar ze ook wil uitvoeren”.

Lees ook:

ProRail wil af van onbewaakte spoorwegovergangen

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van RijschoolPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.