Raad van State: miljoenenboete voor werk aan spoorbrug onterecht

ProRail en vier andere bedrijven hebben onterecht een miljoenenboete opgelegd gekregen vanwege overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen bij werkzaamheden aan de spoorbrug over de IJssel. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde dat ProRail twee Nederlandse bedrijven, een Duits bedrijf en een bedrijf uit Macedonië in 2009 en 2010 in totaal 62 vreemdelingen uit Macedonië en Bulgarije zonder werkvergunning werkzaamheden liet uitvoeren. Het ministerie legde elk bedrijf een boete van 552.000 euro op, omdat de vreemdelingen bij het Macedonische bedrijf in dienst zouden zijn geweest en voor hen geen Nederlandse geen werkvergunningen waren afgegeven.

Werkzaamheden spoorbrug

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat de minister niet heeft aangetoond dat de vreemdelingen in dienst waren van het bedrijf uit Macedonië. De feiten en omstandigheden wijzen er eerder op  dat de vreemdelingen gedurende de door hen verrichte werkzaamheden in dienst waren van het Duitse bedrijf. Zo betaalde het Duitse bedrijf de salarissen van de vreemdelingen.

Omdat de vreemdelingen bovendien beschikten over Duitse verblijfs- en werkvergunningen, waren er op grond van het vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie geen Nederlandse werkvergunningen meer nodig. De Raad van State oordeelt daarom dat het ministerie de boetes ten onrechte heeft opgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.