Uithoornlijn

Amstelveenlijn wordt doorgetrokken naar centrum Uithoorn

De vernieuwde Amstelveenlijn wordt naar alle waarschijnlijkheid doorgetrokken naar het dorpscentrum van Uithoorn. Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam en de colleges van burgemeester en wethouders van Uithoorn en Amstelveen maakten dinsdag deze keuze bekend. In deze voorkeursvariant voor de  ‘Uithoornlijn’ is het beoogde tracé de oude Spoordijk. De eindhalte komt in het dorpscentrum van Uithoorn, naast het voormalige Spoorhuis.

Een definitief besluit hierover volgt nog in het najaar na de consultatieronde. Dit besluit wordt genomen door de gemeenteraden van Uithoorn en Amstelveen, de regioraad van de Stadsregio Amsterdam en het Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Uithoornlijn

De vier overheden verwachten dat deze variant zorgt voor een goede bereikbaarheid van de regio ten zuiden van Amsterdam. Voor de reizigers in de regio rond Amsterdam zijn de veranderingen in het openbaar vervoer de komende jaren groot door de komst van de metroverbinding Noord/Zuidlijn in Amsterdam en de wijzigingen in verbindingen die daaraan gekoppeld zijn. Daarnaast groeit de komende jaren het aantal reizigers en wordt het in de toekomst drukker op de wegen van de zuidelijke corridor waardoor rijtijden van bussen toenemen.

Als besloten wordt de Uithoornlijn aan te leggen, komt een directe tramverbinding vanuit het centrum van Uithoorn via Amstelveen naar station Amsterdam-Zuid. Daarop takken verschillende busverbindingen in oost-west richting aan. Op hoogwaardige knooppunten kunnen reizigers overstappen op openbaar vervoer richting alle belangrijke bestemmingen.

Inpassingsontwerp

Parallel aan het onderzoek naar openbaar vervoer is een inpassingsontwerp van het tramtracé gemaakt. In het inpassingsontwerp is gekeken naar een goede en veilige inpassing van de trambaan met modern trammaterieel, inclusief de haltes en de benodigde parkeervoorzieningen voor fiets en auto. Daarin spelen allerlei aspecten en belangen: effecten voor de direct aanwonenden, veiligheid, technische randvoorwaarden en beschikbare ruimte. In de uitwerkingsfase, na een besluit over het al dan niet aanleggen van de Uithoornlijn wordt de inpassing verder uitgewerkt.

Op 2 juni 2016 start de consultatieronde over de mogelijke aanleg van de Uithoornlijn. De uiterste inleverdatum voor een reactie is 29 juni 2016. Op maandag 13 juni kunnen belangstellenden zich laten informeren én reageren tijdens een inloopbijeenkomst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.