Ondertekening contract Femernbelt-verbinding

Contracten voor ontwerp en bouw Femernbelt-verbinding ondertekend

De Deense overheid en de joint venture Femern Link Contractors hebben in Kopenhagen contracten getekend voor het ontwerp en de bouw van de Femernbelt-verbinding tussen Denemarken en Duitsland. De Femernbelt-verbinding is een 18 kilometer lange weg- en spoortunnel tussen de regio’s Lolland Falster in Denemarken en Sleeswijk-Holstein in Duitsland. Het gaat om een van de grootste infrastructurele projecten van Europa.

De ondertekening van de contracten werd eerder deze maand nog uitgesteld, omdat concurrerende partij Hochtief had geklaagd over aanbestedingsprocedure.

De achttien kilometer lange afzinktunnel tussen beide regio’s wordt de langste weg- en spoortunnel ter wereld. De tunnel verkort de reistijd tussen de Duitse en Deense kust tot slechts tien minuten met de auto en zeven minuten met de trein, ten opzichte van de huidige reistijd van een uur per veerboot of een omweg van 160 kilometer via het Deense Jutland.

Contracten

In de joint venture zitten BAM Group, VINCI Construction Grands Projets, Solétanche-Bachy International, CFE en Max Bögl Stiftung and Co. De joint venture heeft drie contracten binnengehaald. Twee voor de bouw van de afzinktunnel en productiefaciliteit voor de prefabricage van de tunnelelementen en een contract voor de bouw van de tunneltoeritten, tolgebouwen en bruggen. De drie contracten hebben een gezamenlijke waarde van 3,4 miljard euro, waarvan een kwart voor BAM.

Na de contractondertekening start Femern Link Contractors met uitwerking van ontwerp, planning en een geïntegreerd managementsysteem. De start van de bouw is gepland in januari 2018 en is afhankelijk van vergunningen van de Duitse overheid. De realisatie van de Femernbelt-verbinding neemt ongeveer 8,5 jaar in beslag.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.