Staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer

Dijksma: nieuwe planning ERTMS in de zomer

De nieuwe planning voor de uitrol van het Europese systeem ERTMS wordt in de zomer vastgesteld. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu woensdag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer. Vorige maand werd duidelijk dat de uitrol van het beveiligingssysteem flinke vertraging oploopt.

“Op dezelfde snelheid doorgaan zou onverstandig geweest zijn”, stelde Dijksma tijdens het debat. “De programmabeheersing was niet op orde en nog niet voldoende stevig. Er was ook extra tijd nodig om de aanbevelingen uit de Fyra-enquête mee te nemen.”

Uitrol ERTMS

Als we door waren gegaan dan zou dit consequenties hebben gehad voor nationale doelen. De herijkte planning in Europa biedt kansen om opnieuw af te wegen op welk tempo we dingen gaan uitvoeren”, aldus de bewindsvrouw. Ook andere Europese lidstaten kampen met een achterstand in de uitrol. Doordat bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk niet op tijd geld hebben vrijgemaakt konden zij het systeem nog niet op hun deel van de Europese corridors installeren.

“De koplopers in de uitrol zijn Luxemburg, Denemarken, België en Zwitserland. Het Verenigd Koninkrijk wil in 2045 een landelijke uitrol, maar zij nemen meer tijd. De grote Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje concentreren zich op de verplichte corridors en de hogesnelheidslijnen. Het is niet zo dat in deze landen de uitrol is gestopt, maar ze kijken naar een meer realistische uitroldatum.”

Budget

Dijksma wil nu een deel van het geld dat blijft liggen investeren in het oplossen van de problemen rondom treinstation Schiphol. Wat dat betekent voor het oorspronkelijke budget van 2,6 miljard euro voor ERTMS, kon Dijksma nog niets zeggen. Enkele partijen in de Tweede Kamer hebben een motie ingediend voor de verlenging van het infrastructuurfonds (dat nu tot en met 2028 loopt), zodat er mogelijk meer budget kan worden vrijgemaakt voor dit spoorproject.

“Als er ook na 2028 budget voor ERTMS is dan kunnen we dit project temporiseren, maar ik kan daar nu nog niet op vooruitlopen. Ik kan er op hopen, maar ik kan er nog niks over zeggen”, deelde de bewindsvrouw de Kamer mee.

Verlenging infrastructuurfonds

GroenLinks-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelde de vraag of er een besluit komt over de verlenging van het infrastructuurfonds. “Ik heb vastgesteld dat uw Kamer hier een motie over heeft ingediend, dus we zullen invulling moeten gaan doen aan die motie”, aldus Dijksma. “Maar op het moment dat er geen verlenging komt dan zullen we scherpere keuzes moeten maken”, zo waarschuwde ze.

In april zal de uitrolstrategie op hoofdlijnen af zijn, verwacht Dijksma. Dan zal ook een nieuwe voortgangsrapportage met de Tweede Kamer worden gedeeld. In de zomer wordt de definitieve planning vastgesteld.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Dijksma: nieuwe planning ERTMS in de zomer”

Loek van der Heide|04.02.16|16:12

ERTMS Ja, Vendor-Lock: NEE!!!
Met de uitrol van ERTMS moet bij vervanging van het TPRB systeem Harlingen/Staveren/Roodeschool/Veendam — Leer niet alleen naar de EU norm (ERTMS) gekeken worden, maar naar de volledige uitvoer van de marktwerking zonder dat ‘externe aanbieders’ naast Arriva duurder moeten investeren want: duurder inkopen ivm Vendor-Lock.
Het ‘Vendor-Lock’ principe hanteerde de NS ook jarenlang na de ‘privatisering’
‘Lovers Rail’ de grootste moeite met haar treinen AF IJmuiden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.