hitteschouw, spoor, rails, Strukton Rail

Extra controles spoor vanwege warme weer

ProRail voert de komende dagen opnieuw hitteschouwen uit. Bij aanhoudende hitte van 25 graden of meer controleren inspecteurs van ProRail voortdurend de ligging van het spoor. Bij hoge temperaturen kan namelijk het staal uitzetten. Om dat te voorkomen moet het spoor goed vastliggen in de ballast. Afgelopen weekend is er al gestart met  het schouwen van risicovolle trajecten.

Spoorstaven kunnen bij hitte uitzetten. Vooral spoorbruggen moeten dan extra in te gaten worden gehouden, omdat bij uitzetting de brug niet meer goed kan openen of sluiten.

Storingen

Door aanhoudende hitte kan elektronica ontregeld raken, met sein- en wisselstoringen tot gevolg. Voordat de zomer begint, plaatsen spoormedewerkers daarom koelapparatuur in de technische ruimtes bij het spoor. Ook krijgen airconditioners en klimaatapparatuur een extra onderhoudsbeurt.

Bij warm weer kan daarnaast een vonk in een droge berm een bermbrandje veroorzaken. Bijvoorbeeld als de trein moet remmen. De bermen worden daarom tijdig gemaaid en bij werkzaamheden, zoals het slijpen van het spoor, staat een brandwacht stand-by. Ook staan locomotieven klaar om eventueel gestrande treinen weg te kunnen slepen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.