Station Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal verkozen tot Beste Gebouw van het Jaar

Rotterdam Centraal is verkozen tot het ‘Beste Gebouw van het Jaar’. Dat meldt de branchevereniging van architectenbureaus (BNA). Rotterdam Centraal is de winnaar van in totaal 120 inzendingen en negen genodigden. Er was ook een publieksprijs, die ging naar High Tech System Park Hengelo.

De ontwerpers, Team CS, zijn volgens de jury er in geslaagd een moderne overstapmachine te maken. “De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel; ze vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015”, aldus juryvoorzitter Wim Pijbes. eam CS is een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8. De opdrachtgevers zijn ProRail en de Gemeente Rotterdam.

Ruimtelijke vraagstukken

De jury is diep onder de indruk van de wijze waarop Team CS met een groot gebaar een veelvoud aan ruimtelijke vraagstukken heeft weten op te lossen. “Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entrée naar de stad”, staat in het juryrapport.

Jury

Naast directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum als juryvoorzitter bestaat de jury verder uit directeur Arno Boon van BOEi, architect en directeur Bierman Henket architecten Janneke Bierman, architect en directeur Peter Defesche van OD205 architectuur, directeur Yvonne van Mierlo van Blauwhoed Studio en landschapsarchitect Peter Veenstra.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.