Viering 175 jaar spoor, Stationsplein Amsterdam

Allereerste treinrit op Nederlandse spoor herdacht

In Amsterdam en Haarlem is afgelopen zaterdag gevierd dat 175 jaar geleden de allereerste trein in Nederland tussen deze twee steden reed. Ter ere van dit belangrijke moment in de Nederlandse spoorgeschiedenis werd op het Stationsplein in Amsterdam de historische trein De Arend onthuld. Het aanwezige publiek werd daar verrast met een theatervoorstelling over het 175-jarige bestaan van de spoorwegen. Ter ere van het jubileum reed de hele dag historisch materieel tussen Amsterdam en Haarlem.  

Een conducteur in historische klederdracht verwelkomde reizigers op Amsterdam Centraal: “Dames en Heren! Hartelijk welkom op deze feestelijk dag, 175 jaar geleden reed de eerste trein op het traject Amsterdam-Haarlem.”

Activiteiten

De komende maanden vinden er nog tal van activiteiten plaats om het jubileumjaar te vieren. Een van de grootste evenementen is de SpoorParade dat van 16 tot en met 21 oktober in Amersfoort plaatsvindt. Tijdens dit festival zijn er onverwachte theatervoorstellingen, treden diverse artiesten op en worden spoorcolleges gegeven. Maar liefst 90 spoorbedrijven bundelen tijdens dit evenement hun krachten om een geïnteresseerden een kijkje te geven in inspirerende wereld van het spoor.

Ook zijn er diverse treinen te zien en worden er interactieve demonstraties gegeven. Naast de SpoorParade openen diverse spoorbedrijven hun deuren voor het publiek en zijn er diverse tentoonstellingen over de geschiedenis van het spoor. Kijk voor meer informatie op de website van 175 jaar spoor.

Het publiek op het Stationsplein werd verrast met een theatervoorstelling:


Historisch materieel reed de gehele dag tussen Amsterdam en Haarlem:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Allereerste treinrit op Nederlandse spoor herdacht | SpoorPro.nl
Viering 175 jaar spoor, Stationsplein Amsterdam

Allereerste treinrit op Nederlandse spoor herdacht

In Amsterdam en Haarlem is afgelopen zaterdag gevierd dat 175 jaar geleden de allereerste trein in Nederland tussen deze twee steden reed. Ter ere van dit belangrijke moment in de Nederlandse spoorgeschiedenis werd op het Stationsplein in Amsterdam de historische trein De Arend onthuld. Het aanwezige publiek werd daar verrast met een theatervoorstelling over het 175-jarige bestaan van de spoorwegen. Ter ere van het jubileum reed de hele dag historisch materieel tussen Amsterdam en Haarlem.  

Een conducteur in historische klederdracht verwelkomde reizigers op Amsterdam Centraal: “Dames en Heren! Hartelijk welkom op deze feestelijk dag, 175 jaar geleden reed de eerste trein op het traject Amsterdam-Haarlem.”

Activiteiten

De komende maanden vinden er nog tal van activiteiten plaats om het jubileumjaar te vieren. Een van de grootste evenementen is de SpoorParade dat van 16 tot en met 21 oktober in Amersfoort plaatsvindt. Tijdens dit festival zijn er onverwachte theatervoorstellingen, treden diverse artiesten op en worden spoorcolleges gegeven. Maar liefst 90 spoorbedrijven bundelen tijdens dit evenement hun krachten om een geïnteresseerden een kijkje te geven in inspirerende wereld van het spoor.

Ook zijn er diverse treinen te zien en worden er interactieve demonstraties gegeven. Naast de SpoorParade openen diverse spoorbedrijven hun deuren voor het publiek en zijn er diverse tentoonstellingen over de geschiedenis van het spoor. Kijk voor meer informatie op de website van 175 jaar spoor.

Het publiek op het Stationsplein werd verrast met een theatervoorstelling:


Historisch materieel reed de gehele dag tussen Amsterdam en Haarlem:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.