Verkeersleidingspost, Utrecht, bouw, foto: Frank Hankwijk

ProRail koopt inrichting verkeersleidingspost via circulaire inkoop

De afdeling Facilitaire Zaken van ProRail is gestart met een pilot waarbij het een deel van de inrichting van de nieuwe verkeersleidingspost circulair inkoopt. Bij circulair inkopen zorgt een bedrijf ervoor dat de producten die worden ingekocht volgens de principes van de circulaire economie zijn gemaakt. Dat houdt in dat er al bij het ontwerp en de productie van producten rekening wordt gehouden met hergebruik en dat de keuze van materialen en onderhoud gericht zijn op langere levensduur, hergebruik of hoogwaardige recycling.

Door uiteindelijk minder materiaal te verbruiken, reduceert ProRail onder andere kosten, CO2-footprint en uitputting van schaarse grondstoffen. ProRail ondertekende samen met 28 publieke en private partijen onlangs de Green Deal Circulair, waarmee zij hebben afgesproken circulair in te kopen.

Verkeersleidingspost

De nieuwe verkeersleidingspost wordt een duurzaam gebouw waarbij gebruikt wordt gemaakt van driedubbel glas, zonnecellen en hybride koelmachines. Voor de buitenkant van het gebouw is gekozen voor het zogenoemde cortenstal, met een roestbruine kleur als typisch kenmerk. Cortenstaal wordt gezien als een duurzaam, natuurlijk ogend product. Het materiaal dient ook als natuurlijke zonwering.

Naast de toepassing van duurzame materialen wordt de nieuwe verkeersleidingspost ook gebruik als pilotlocatie voor grondstoffenmanagement en nieuwe inkoopsystemen. Omdat de overheid weinig ervaring heeft met circulair inkopen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken ProRail gevraagd om de verkeersleidingspost als pilotlocatie beschikbaar te stellen.

Green Deal

De Green Deal helpt bedrijven om duurzame plannen uit te voeren op het gebied van energie, klimaat, grondstoffen, mobiliteit, bouw en voedsel. De pilot in Utrecht richt zich met name op nieuwe prestatiegerichte contractvormen en is gericht op de circulaire inkoop van de vloerbedekking en het losse meubilair in de kantoorvleugel van de verkeersleidingspost. Doelstelling bij is deze inkoop is dat grondstoffen hiervoor opnieuw gebruikt worden en niet alsnog in de verbrandingsoven terecht komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail koopt inrichting verkeersleidingspost via circulaire inkoop”

René de Klerk|12.09.14|16:14

Goed initiatief.

Een circulaire benadering, ongeacht welke benadering toegepast wordt, kent 4 stappen:
het circulair maken van het inkoop proces;
het circulair ontwikkelen en produceren van de betreffende levering;
de circulaire reutilization na gebruik (cycle 2);
en de circulaire aansluiting van cycle 2 naar (oneindige) cycli.

Waarbij het de met name de laatste stap is die het proces en traject daadwerkelijk ‘circulair’ maken.

Welke stappen zijn gerealiseerd in deze pilot?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.