Hans van Grieken, adjunct-hoogleraar Universiteit van Tilburg

‘Spoorsector dient mee te liften op bestaande IT-technologie’

De spoorsector dient mee te liften op bestaande IT-technologieën om in te kunnen spelen op de vernieuwingen in de maatschappij. Dit kan het opleveringsproces van innovaties versnellen. Reeds beschikbare technologieën die in de cloud beschikbaar zijn, kunnen de sector helpen om sneller gebruik te maken van nieuwe ontwikkelingen. Dat zei Hans van Grieken, adjunct-professor aan de Universiteit van Tilburg (UvT) voorafgaand aan het congres ’Het spoor en IT. Zijn we samen snel genoeg?’. Hans van Grieken was dinsdag dagvoorzitter van het congres dat door Railforum-bestuurslid Yolanda van Kraaij was georganiseerd. Van Grieken is naast zijn werk bij Capgemini ook werkzaam bij de UvT en de TiasNimbas Business School. Tevens is hij gastdocent aan de TU Delft en Nyenrode.

Consumerisation

Van Grieken: ”De spoorsector heeft een natuurlijke neiging om groots te denken waarvan veiligheid een belangrijke oorzaak is. Soms wordt er jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem.”

Tegelijkertijd zorgt de consumerisation van technologie er volgens de hoogleraar voor dat ontwikkelingen op het gebied van IT een enorme spurt maken. Zo wordt bijvoorbeeld met apps voor smartphones direct ingespeeld op wensen van consumenten. Een week later wordt, bij wijze van spreken, deze app weer vervangen door een nieuwe. ”De tijd van jarenlang aan één systeem werken is op het gebied van reisinformatie voorbij”, zegt de hoogleraar.

Klanttevredenheid

De spoorsector blinkt met name uit in veiligheid en degelijkheid stelt Van Grieken. ”Maar aan de andere kant, de kant waar de reizigers zijn klanttevredenheid uit haalt, blijft de sector achter. Het is bijvoorbeeld toch bizar dat een reiziger met een smartphone beter op de hoogte is van een treinverstoring dan een spoormedewerker op het perron.”

De spoorsector kan het opleveringsproces van IT-systemen versnellen door de ontwikkelmethodes te veranderen. Volgens Van Grieken is de Scrum-methode daarvan een goed voorbeeld. Scrum is een flexibele manier om (software)producten te maken. Er wordt gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte sprints, met een vaste lengte van een tot vier weken, werkende (software)producten opleveren.

De cloud

Ook het gebruik van software via het net, ook wel ’de cloud’ genoemd, kan er volgens hem voor zorgen dat de sector kan meeliften op reeds bestaande technieken. Ook kunnen er (ontwikkel)kosten mee worden bespaard. ”Via de cloud wordt er met pay as you go gewerkt. Je betaalt alleen maar op het moment dat je ergens gebruik van maakt”, aldus Van Grieken.

“Je kunt er vanuit gaan dat de technologische ontwikkelingen zich de komende tien jaar alleen nog maar zullen doorzetten. Daarom moeten we als spoorsector onze organisatie zo inrichten dat we daar op in kunnen spelen”, benadrukt de hoogleraar.

Congres

Tijdens het congres keken professionals uit de spoor- en de IT-sector hoe zij hun innovatieve krachten kunnen bundelen.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.