tunnel, station, Eindhoven

Heijmans bouwt nieuwe stationstunnel in Eindhoven

Bouwbedrijf Heijmans heeft het contract voor de bouw van de nieuwe stationstunnel in Eindhoven gewonnen. Het contract heeft een waarde van ruim 32 miljoen euro en wordt gefinancierd door ProRail, de gemeente Eindhoven en NS Stations. Heijmans is al begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. De bouw start in het eerste kwartaal van 2013. De stationstunnel is naar verwachting in de zomer van 2016 klaar.

Het centraal station van Eindhoven wordt verbouwd omdat het huidige station niet is berekend op de toekomstige reizigersaantallen. Naast de huidige tunnel die 8 meter breed is wordt daarom een nieuwe tunnel van 35 meter breed gebouwd. Beide tunnels zijn straks een belangrijke verbinding voor voetgangers tussen het noorden en het zuiden van de stad. 115.000 voetgangers gaan naar verwachting in 2020 gebruikmaken van de tunnels.

Toegankelijkheid minder validen

Belangrijk onderdeel van de verbouwing is het verbeteren van de toegankelijkheid van het station voor minder validen. In de nieuwe onderdoorgang komen liften en roltrappen naar alle perrons zodat mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn zelfstandig met de trein kunnen reizen. Verder is in de nieuwe passage ruimte gereserveerd voor winkels en horeca.

Voor de gunning is een Europese aanbestedingsprocedure doorlopen waarbij bouwbedrijf Heijmans de goedkoopste aanbieding deed. Het werk wordt uitgevoerd door Heijmans Civiel en Heijmans Utiliteit. Tijdens de werkzaamheden is het station gewoon bereikbaar.

Samenwerkingsproject

De verbreding van de stationstunnel is samenwerkingsproject tussen ProRail, NS Stations en de gemeente Eindhoven met medefinanciering van de overheid en de provincie Noord-Brabant. Spoorbeheerder ProRail en Heijmans voeren het project samen uit.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.