Spoorwegovergang bij station Wolfheze, bron: Google Maps

ProRail past spoorweg Wolfheze aan na dodelijk ongeval

Bron: Google Maps

Spoorbeheerder ProRail neemt maatregelen in Wolfheze om de gevaarlijke spoorwegovergang bij een woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden in het dorp veiliger te maken. Die aanpassingen komen na een dodelijk ongeluk met een hoogbejaarde bewoner die eind juli met een rollator overstak bij Het Schild, een naastgelegen woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden.

Aanvankelijk zou er pas in 2025 een tunnel komen, maar door maatschappelijke druk als gevolg van dit incident, maakt de spoorbeheerder er toch eerder werk van.

Oversteekruimte krijgt rood-witte markeringen

ProRail maakt aan de stationzijde de ruimte voor wachtende voetgangers groter. De oversteekruimte tussen de sporen 2 en 3 wordt voorzien van rood-witte markeringen, zodat die beter zichtbaar is voor slechtzienden. Een andere maatregel is dat er in samenwerking met de Incidentenbestrijding trainingen worden aangeboden om veiliger over te kunnen steken. Ook komt er aan de zijde van Het Schild een trottoirband, die bewoners helpt om veilig over te steken.

Uiteindelijk verdwijnt de levensgevaarlijke overweg en komt er een tunnel voor in de plaats, die onder de spoorweg heen gaat. Dat kost bijna 31 miljoen euro én die tunnel is pas over vier jaar klaar. Andere maatregelen, zoals het versmallen van de gleuf naast de spoorstaaf of het realiseren van een traplift, waren praktisch niet goed uitvoerbaar of kostten te veel geld.

Ongelukken en bijna-ongelukken

Twee jaar geleden ontsnapte een inwoner van Wolfheze die met een rollator het spoor in het dorp overstak nog ternauwernood aan de dood. Een andere inwoner trok hem op het laatste moment van het spoor. Dit bijna-ongeluk leidde, volgens Dorpsbelang Wolfheze na tien jaar druk uitoefenen, tot een eerste aanpassing. Midden op de overweg kwam een vluchtplaats voor mensen die het spoor niet in één keer kunnen oversteken. Deze aanpassing kon de dood van de bewoner op 23 juli echter niet verhinderen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.