Onthulling AED Station Culemborg

‘AED’s op stations worden nu al twintig keer per jaar gebruikt’

ProRail en NS plaatsten woensdag op station Culemborg de eerste van 715 nieuwe automatische externe defibrillators (AED) op stations in het hele land. Door het aanbod van AED’s uit te breiden van 50 naar alle stations willen de spoorbedrijven een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen.

Naar verwachting zijn alle treinstations in Nederland over 9 maanden uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle stations in heel Nederland is dan minimaal één AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu, het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Om in geval van nood zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu. “Jaarlijks krijgen 17.000 mensen een hartstilstand, de beschikbaarheid van AED’s is daarom heel belangrijk”, zegt Eelco van Asch, directeur operatie bij NS. “De AED’s die we nu al hebben, hangen op de vijftig grootste stations van Nederland en worden al twintig keer per jaar gebruikt.”

AED-loze zone

In de helft van alle stations vervullen deze AED’s ook een extra functie: ze dekken een AED-loze zone in de omgeving van het station af. Dit is een gebied zonder dag en nacht beschikbare AED’s in de buurt die zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

Stations liggen volgens Italianer overwegend in druk bevolkte gebieden waar veel passagiersbewegingen zijn, daarmee zijn het hele belangrijke plekken om een AED op te hangen. Ook ProRail-operationeel directeur Ans Rietstra zegt te merken dat stations meer en meer een centrumfunctie krijgen. “Met meer mensen op de stations is ook de kans groter dat daar iemand van te maken krijgt met gezondheidsissues.”

Bekijk hier de reportage die SpoorPro maakte van de onthulling van de AED in Culemborg: 

Reanimatiecursus

Op het plein voor station Culemborg organiseerden ProRail en NS een gratis reanimatiecursus. Op twaalf stations in twaalf verschillende provincies bieden ProRail en NS, in samenwerking met de AED-leverancier Fuego BV, komende tijd deze gratis reanimatietrainingen aan. Deelnemers kunnen zich hierna opgeven als burgerhulpverlener. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.