Zenderen onbewaakte overweg, bron: RTL Nieuws

Onbewaakte overweg waar maaltijdbezorger omkwam definitief ontmanteld

In opdracht van ProRail is zaterdagnacht de onbewaakte spoorwegovergang in Zenderen, waar op 7 maart een 21-jarige maaltijdbezorger om het leven kwam, definitief gesaneerd. Daarbij is de overwegbevloering uit het spoor gehaald en zijn de sloten langs het spoor doorgetrokken.

Dat betekent dat ook voetgangers, fietsers en bromfietsers de overweg niet meer kunnen gebruiken. Zij konden na 7 maart nog gebruikmaken van de overweg via zigzag-hekken. Nadat de moeder van het 21-jarige slachtoffer op 6 mei een bijna-ongeluk met een bromfietser meldde, sloot ProRail de overweg af met hekken.

Sluiting onbewaakte overwegen

Op vrijdag 21 mei zijn de andreaskruizen al verwijderd. Zaterdag werd de overwegbevloering uit het spoor verwijderd en zijn de sloten doorgetrokken, waardoor de overweg definitief gesloten is. Op het traject tussen Hengelo en Almelo zijn in totaal vijf overwegen, waarvan een met onderdoorgang, twee met beveiliging en twee Niet Actief Beveiligde Overwegen.

ProRail meldt dat de gesprekken voor de opheffing van de tweede onbewaakte overweg op dit moment lopen, maar dat hier nog wel definitieve overeenkomsten over moeten worden gesloten.

SpoorPro sprak eerder met Wim Hagman, de vader van het 21-jarige slachtoffer. Hij vindt dat de besluitvorming rondom de opheffing van overwegen te langzaam verloopt. “Stoppen met praten, maar direct een einde maken aan gevaarlijke situaties als hier in Zenderen. Een definitieve oplossing komt later wel”, aldus Hagman.

Belanghebbenden

Overweg ‘Het Vlier’ in Zenderen was een van de 180 NABO’s die al op de nominatie stonden om voor 2024 te worden opgeheven of beveiligd. Regiodirecteur Noordoost Dorothé Wennekendonk van ProRail gaf vorige week tijdens het SpoorPro Seminar Spoorveiligheid aan dat de spoorbeheerder bij het opheffen van overwegen met veel verschillende belangen te maken heeft, die het proces kunnen vertragen. Zij werd tijdens het seminar gevraagd om op de stelling ‘Gaat het veiligheidsbelang boven het particuliere belang?’ te reageren.

“We zien veel stakeholders die veel gebruikmaken van een overweg. Boeren die van het ene deel van hun land naar het andere willen komen, wandelaars die gewend zijn om daar een ommetje te maken. Wij proberen bij iedere overweg maatwerk toe te passen. Maar uiteindelijk zou het veiligheidsbelang boven het particuliere belang moeten gaan”, vindt zij. Wandelaars in Zenderen waren in eerste instantie tegen de sluiting van de onbewaakte overweg, omdat deze onderdeel uitmaakte van een populaire route.

Gastprofessor John Stoop van de TU Delft is het met haar eens. “Als ik een wandeling wil maken en dat zal een ander het leven moeten kosten, vind ik dat volstrekt onvergelijkbare belangen. Ik geef u groot gelijk dat u maatwerk moet leveren. Wat je kunt doen moet je doen en anders ga je op zoek naar betere oplossingen, maar alleen het belang centraal stellen is te ongenuanceerd. Als er iemand dood moet gaan, omdat ik mijn vrijheid wil hebben dan is dat een onvergelijkbaar geheel.”

Bekijk hier het interview met Wim Hagman terug:

Lees ook:

Bron foto: RTL Nieuws

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Onbewaakte overweg waar maaltijdbezorger omkwam definitief ontmanteld”

asierts|31.05.21|13:42

De put wordt gedempt als …

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.