ERTMS Strukton in aanleg bij Zevenaar, foto: Tjitske Sluis

ProRail maakt selectie twaalf bedrijven voor versnelde uitrol ERTMS bekend

ERTMS Strukton in aanleg bij Zevenaar. Foto: Tjitske Sluis

ProRail gaat een ‘innovatiepartnerschap’ aan met twaalf bedrijven om de invoering van ERTMS te versnellen. Dat heeft ProRail op de tweede dag van de RailTech Europe Live bekendgemaakt. ERTMS-directeur Wim Knopperts: “We moeten versnellen, zodat we de ‘shift to rail’ kunnen maken. De rol van de spoorwegen in de verduurzaming van transport is heel belangrijk.”

In juli 2020 startte ProRail de aanbesteding ASAP ERTMS (Aanbesteding Snellere AanPak). ProRail vroeg bedrijven om met oplossingen te komen om de invoering van het treinbeveiligingssysteem ERTMS te versnellen. Driekwart jaar na de succesvolle startbijeenkomst heeft ProRail twaalf bedrijven geselecteerd die als innovatiepartner van ProRail een businesscase gaan uitwerken.

Het gaat om partnerschappen met Rail Connected, Heijmans Infra, Allinq Group, BAM Infra Rail, VRS Railway Industry, Tizzin, Movares, GeoNext, VolkerRail, Strukton Rail, Pilz en Delta Pi. ProRail meldt vanwege de uitwerking van de businesscases alleen de namen naar buiten te kunnen brengen, maar geeft aan dat het om een “bonte verzameling van ideeën gaat” variërend van “robotisering tot slimme behuizingen”.

Businesscase

De geselecteerde bedrijven gaan in juli hun ideeën pitchen voor de beoordelaars van ProRail. Als de businesscase is geaccepteerd, volgen een testfase en een commerciële fase. Hierin bekijkt ProRail welke innovaties in aanmerking komen om daadwerkelijk in te zetten.

RailTech Europe vindt van 30 tot en met 1 april op drie verschillende podia plaats. Het spoorevenement is bij te wonen via het netwerkplatform van RailTech Europe. Gratis aanmelden kan met de volgende code: RailTechEurope2021.

Meer over RailTech Europe:

RailTech Europe banner

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.