Infographic over het Europees Jaar van het Spoor 2021

De Europese Commissie heeft 2021 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Spoor. Ondanks de vele voordelen van de trein wordt slechts ongeveer 7 procent van de reizigers en 11 procent van de goederen per spoor vervoerd. Daar wil de Europese Commissie dit jaar met diverse mijlpalen verandering in brengen. Zustervakblad RailTech heeft een infographic gemaakt met daarin de speerpunten van dit bijzondere jaar.

Uit een recent monitoringsonderzoek van de Commissie blijkt dat het marktaandeel van het spoor vergeleken met ander personenvervoer over land tussen 2015 en 2018 is blijven steken op ongeveer 7,8 procent. Ondanks een lichte jaarlijkse groei van 2,5 procent in het passagiersvervoer per spoor is geen sprake van een ‘modal shift’ naar het spoor, in personen- noch goederenvervoer. Ook de groei van het goederenvervoer per spoor blijft achter.

Mijlpalen

De Europese Commissie vindt dit een slechte zaak en heeft daarom verschillende mijlpalen gesteld om het marktaandeel van het personen- en goederenvervoer per spoor te vergroten. Dit moet mede bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal om met duurzame mobiliteit de CO2-uitstoot te verlagen.

Zustervakblad RailTech maakte een infographic waarin de verschillende doelstellingen en de meerwaarde van het spoor ten opzichte van andere modaliteiten in beeld is gebracht. Deze infographic is hier gratis te downloaden.

Infographic European Year of Rail 2021

RailTech Europe 2021

Tijdens het digitale evenement RailTech Europe is er volop aandacht voor het Europees Jaar van het spoor 2021. Dat gebeurt in bijzonder op 30 maart, want dan zullen er sprekers aan bod komen aandacht schenken aan dit thema zoals staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, Elisabeth Werner, directeur Landtransport van DG Move van de Europese Commissie, Europese coördinator Catherine Trautmann van de North Sea–Baltic TEN-T-corridor en onderzoeker Delphine Grandsart van de European Passenger Federation. Bezoek voor meer informatie de evenementenwebsite.

Lees ook:

EU-marktonderzoek: Geen teken van ‘modal shift’ naar het spoor
RailTech Europe: registratie geopend en eerste sprekers bekend
RailTech Europe Innovation Awards open voor inschrijving

RailTech Europe banner

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Infographic over het Europees Jaar van het Spoor 2021 | SpoorPro.nl

Infographic over het Europees Jaar van het Spoor 2021

De Europese Commissie heeft 2021 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Spoor. Ondanks de vele voordelen van de trein wordt slechts ongeveer 7 procent van de reizigers en 11 procent van de goederen per spoor vervoerd. Daar wil de Europese Commissie dit jaar met diverse mijlpalen verandering in brengen. Zustervakblad RailTech heeft een infographic gemaakt met daarin de speerpunten van dit bijzondere jaar.

Uit een recent monitoringsonderzoek van de Commissie blijkt dat het marktaandeel van het spoor vergeleken met ander personenvervoer over land tussen 2015 en 2018 is blijven steken op ongeveer 7,8 procent. Ondanks een lichte jaarlijkse groei van 2,5 procent in het passagiersvervoer per spoor is geen sprake van een ‘modal shift’ naar het spoor, in personen- noch goederenvervoer. Ook de groei van het goederenvervoer per spoor blijft achter.

Mijlpalen

De Europese Commissie vindt dit een slechte zaak en heeft daarom verschillende mijlpalen gesteld om het marktaandeel van het personen- en goederenvervoer per spoor te vergroten. Dit moet mede bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal om met duurzame mobiliteit de CO2-uitstoot te verlagen.

Zustervakblad RailTech maakte een infographic waarin de verschillende doelstellingen en de meerwaarde van het spoor ten opzichte van andere modaliteiten in beeld is gebracht. Deze infographic is hier gratis te downloaden.

Infographic European Year of Rail 2021

RailTech Europe 2021

Tijdens het digitale evenement RailTech Europe is er volop aandacht voor het Europees Jaar van het spoor 2021. Dat gebeurt in bijzonder op 30 maart, want dan zullen er sprekers aan bod komen aandacht schenken aan dit thema zoals staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, Elisabeth Werner, directeur Landtransport van DG Move van de Europese Commissie, Europese coördinator Catherine Trautmann van de North Sea–Baltic TEN-T-corridor en onderzoeker Delphine Grandsart van de European Passenger Federation. Bezoek voor meer informatie de evenementenwebsite.

Lees ook:

EU-marktonderzoek: Geen teken van ‘modal shift’ naar het spoor
RailTech Europe: registratie geopend en eerste sprekers bekend
RailTech Europe Innovation Awards open voor inschrijving

RailTech Europe banner

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.