Vossloh Cogifer spoorwegwissel

Vossloh sluit eerste helft 2020 af met winststijging tot 55 miljoen euro

De Duitse toeleverancier van spoormaterialen Vossloh noteerde in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 55 miljoen euro. Dat is bijna 9 miljoen euro meer dan in 2019 een stijging van 19 procent. De omzet daalde als gevolg van de coronacrisis van 437,1 miljoen euro naar 393,2 miljoen euro.

De omzetdaling is volgens Vossloh AG vooral te verklaren door portefeuilleveranderingen – in de cijfers van vorig jaar was de 30,1 miljoen euro omzet van de inmiddels verkochte Amerikaanse wisselbouw-activiteiten nog verwerkt – en de COVID-19-pandemie. Tijdelijke productiestops en projectvertragingen bij klanten leidden tot een omzet die zo’n 30 miljoen euro lager uitviel.

Chinese joint venture

De winst voor rente en belastingen (EBIT) bedroeg in de eerste helft van het jaar 30,1 miljoen euro, tegenover 20,5 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Vossloh profiteerde hierbij van de inkomsten van een joint in China in de business unit Fastening Systems in het eerste kwartaal van 2020. Deze was goed voor 15,6 miljoen euro. “Zonder de impact van COVID-19 zou de winst van Vossloh aanzienlijk hoger zijn uitgevallen dan het jaar er voor”, meldt het bedrijf.

“Gezien de impact die COVID-19, hadden we geen beter moment kunnen kiezen om het prestatieprogramma van vorig jaar te implementeren om onze winstgevendheid en financieringskracht te verbeteren”, zegt directeur Oliver Schuster. ” De positieve effecten zijn duidelijk en zullen ons helpen om in de toekomst nog winstgevender te zijn. De afronding van de verkoop van de locomotieventak heeft ons extra stabiliteit gegeven. Het wegnemen van deze verlieslatende activiteiten en kasuitstroom zal in de toekomst een positieve impact hebben op onze winst per aandeel en free cashflow.”

Reorganisatie

Het afronden van de verkoop van de locdivisie markeert volgens Vossloh het einde van een meerjarig proces waarbij het bedrijf zich volledig gaat richten op spoorweginfrastructuur. Door deze transactie daalde de netto financiële schuld van 386,4 miljoen euro aan het einde van het eerste kwartaal tot 358,0 miljoen euro aan het einde van juni 2020 ondanks de COVID-19-pandemie. Verder was het afbouwen van het personeelsbestand onderdeel van de reorganisatie die vorig jaar werd doorgevoerd. Het aantal werknemers daalde tot 3.087 op 30 juni 2020, dat zijn er 378 minder dan een jaar eerder.

Op basis van de huidige informatie en de onzekerheden rondom de COVID-19-pandemie, verwacht de raad van bestuur van Vossloh het jaar af te sluiten met een omzet tussen 900 miljoen en 1 miljard euro. De winstmarge zal daarbij tussen de 12 tot 13 procent zijn.

Tender

Verder meldt het bedrijf vandaag dat het een belangrijke tender heeft gewonnen in China. Vossloh gaat daar de bevestigingsmaterialen leveren voor een nieuw te bouwen hogesnelheidslijn. De order heeft een waarde van ruim 30 miljoen euro. De eerste leveringen staan gepland voor 2022. Het nieuwe traject, dat de steden Guiyang en Nanning in het zuiden van China met elkaar gaat verbinden, wordt naar verwachting in 2023 in gebruik genomen.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Vossloh sluit eerste helft 2020 af met winststijging tot 55 miljoen euro”

John rdam|30.07.20|12:09

Vossloh zwijgt blijkbaar liever nog over de grote problemen die hun nieuwe treinen voor de Schwebebahn Wuppertal al sinds de aflevering hebben en die het financieel resultaat flink kunnen gaan drukken. Inmiddels rijdt de Schwebebahn met lagere snelheid en alleen nog in het weekend, omdat de helft van de treinen niet gebruikt kan worden en de infrastructuur beschadigd is geraakt. Vossloh/Kiepe is hiervoor door de Wuppertaler Stadtwerke aansprakelijk gesteld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.