Spoorbrug Den Bosch, bron: Heijmans

Heijmans herziet uitkeren dividend vanwege coronacrisis

Heijmans keert vanwege de coronacrisis toch geen dividend uit over de resultaten van 2019. Het bouwbedrijf, dat onder meer gespecialiseerd is in de aanleg van spoorbruggen en -tunnels, verwacht dat de gevolgen van de vergaande overheidsmaatregelen in de komende weken voelbaar zullen worden. “Het sluiten van sommige Europese grenzen, het deels wegvallen van buitenlandse werknemers en de stagnerende toevoer van materialen hebben impact op de productiviteit”, aldus Heijmans.

Het bouwbedrijf geeft aan 2020 goed te zijn begonnen met omzet en resultaat die ‘in lijn met de verwachtingen’ zijn. Ook de orderportefeuille is nog op een goed niveau. De impact van de coronacrisis is daarom voor Heijmans ‘in financiële zin op dit moment nog beperkt’. Ook loopt het werk op diverse bouwprojecten nog door.

Heijmans verwacht echter dat nieuwe overheidsmaatregelen de komende weken een grote impact zullen hebben. Omdat de vooruitzichten voor 2020 zeer onduidelijk zijn voor de hoogte van de omzet en het resultaat is het niet mogelijk om vooruitzichten te geven voor het verdere verloop van het jaar. Om die reden trekt het bedrijf het dividendvoorstel in.

Intrekken dividentvoorstel

Directeur Ton Hillen van Heijmans: “We zijn 2020 in al onze sectoren goed gestart en onze orderportefeuille blijft goed gevuld. Onze mensen leveren fantastische prestaties om in deze moeilijke omstandigheden, met inachtneming van alle veiligheids- en gezondheidsmaatregelen, onze bouwactiviteiten zoveel mogelijk te continueren. Dat is de afgelopen weken goed gelukt, maar we weten niet hoe dat zich verder gaat ontwikkelen.”

“Het intrekken van ons dividendvoorstel is geen fijne maatregel juist nu we hadden voorgesteld om na een moeilijke periode het dividend weer te hervatten. Onze balans is de laatste jaren substantieel versterkt en het is van groot belang dat deze op een robuust niveau blijft. De voornaamste les die ik zelf uit onze eigen crisisjaren 2016-2017 heb geleerd, is dat vroegtijdig acteren essentieel is.”

Coronavirus

“Op dit moment hebben we simpelweg onvoldoende zicht op hoe lang en hoe hevig het coronavirus ons bedrijf gaat beïnvloeden. Ik wil dit niet eerst afwachten, maar nu proactief de maatregelen nemen om ons hiertegen te wapenen. In dat kader komt een dividendbetaling nu te vroeg. Wij zullen later dit jaar evalueren of deze maatregel kan worden herzien.”

Heijmans meldt dat de aandeelhoudersvergadering op 15 april dit jaar doorgaat, maar het agendapunt over het dividendvoorstel komt te vervallen.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.