De Intercity Nieuwe Generatie van treinfabrikant Alstom

Nederlanders tijdens coronapandemie negatiever over reizen met het OV

Foto: Alstom

Nederlanders waren tijdens de coronapandemie negatiever over het reizen met het openbaar vervoer en positiever over het gebruik van de auto. Dit concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in een onderzoeksrapport. De onderzoekers verwachten geen structurele veranderingen. Volgens het kennisinstituut zal de houding van reizigers weer herstellen na de pandemie.

Wel zullen veranderingen optreden doordat mensen bijvoorbeeld vaker thuiswerken of tijdens de pandemie voor een andere vervoerwijze hebben gekozen, met nieuwe gewoontes als gevolg. Deze factoren zijn niet meegenomen in het onderzoek. dat zich met name op de attitude oftewel de houding ten aanzien van de verschillende vervoerswijzen richt.

Strenge maatregelen

De houding ten aanzien van het openbaar vervoer en het gebruik daarvan blijken sterk samen te hangen met de covid-19-omstandigheden, schrijft het KiM in haar onderzoeksrapport. In tijden van strenge maatregelen en veel besmettingen denken mensen negatiever over het openbaar vervoer. Als de maatregelen worden versoepeld en het aantal besmettingen afneemt, herstelt hun houding zich relatief snel.

Voor het onderzoek is een vaste groep huishoudens gevolgd. Sinds de start van de pandemie, in maart 2020, monitorde het Kennisinstituut op welke wijze de houding van reizigers veranderde ten aanzien van de verschillende vervoerswijzen. De trein, de bus, tram en metro, maar ook lopen en fietsen werden meegenomen in het onderzoek. “Sinds onze eerste meting zagen we dat de attitude ten aanzien van het reizen met het openbaar vervoer ontzettend hard veranderde en negatiever werd”, zegt Mathijs de Haas, onderzoeker bij het KiM.

Angst voor besmettingen

“Dat komt door een combinatie van verschillende factoren: het actief ontmoedigen van het openbaar vervoer, maar bijvoorbeeld ook door de angst voor besmettingen”, zegt De Haas. “De voorkeur voor individuele vervoerswijzen was erg sterk.” Dat was goed zichtbaar tijdens de lockdown van 2021. Tijdens de verschillende fases van de pandemie lieten mensen ander gedrag zien. “In tijden dat het beter ging en de besmettingen afnamen, gingen de attitudes terug richting het oude niveau van voor corona.”

Het KiM verwacht dat er geen blijvende effecten optreden en dat de houding zich herstelt tot het niveau van voor de crisis, afgezien van effecten van bijvoorbeeld meer thuiswerken, televergaderen en thuisonderwijs en van een veranderde vervoerwijzekeuze.

Mobiliteitspanel

Het KiM voerde het onderzoek uit met het Mobiliteitspanel Nederland (MPN). Dit panel bestaat uit een representatieve groep Nederlanders waaraan gedurende een reeks van jaren vragen worden gesteld over reisgedrag en daaraan gerelateerde onderwerpen. Tijdens de pandemie is deze groep meermaals bevraagd. Dit maakt het mogelijk het reisgedrag en de houding ten aanzien van vervoerwijzen tijdens de coronapandemie te relateren aan die van dezelfde groep Nederlanders voordat er sprake was van een pandemie.

Download onderzoeksrapport van het KiM.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.