OV-chippalen, OV-chipkaart, station Delft

Roep om afschaffen BTW op OV versterkt na stijgende energieprijzen

Foto: Marieke van Gompel

Stijgende energieprijzen en de afschaling van de coronamaatregelen zijn aanleiding om opnieuw te pleiten voor de afschaffing van de BTW op openbaar vervoersdiensten. SP-Kamerlid Mahir Alkaya stelde hierover Kamervragen aan staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en de Belastingdienst en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. 

Diverse partijen in de spoorsector, waaronder spoorvervoerder NS en reizigersorganisatie Rover pleiten al langer voor afschaffing van de heffing van BTW op kaartjes voor de trein, tram, bus en metro. Zij vinden het opheffen van het BTW-tarief kan bijdragen aan de klimaatdoelstellingen, doordat meer mensen met het OV zullen reizen.

SP steunt de oproep van NS en Rover. Alkaya verwacht dat het afschaffen van de BTW op OV een nuttige maatregel kan zijn om “het gebruik van schone mobiliteit te bevorderen en de reiziger terug te winnen voor het openbaar vervoer nu de coronamaatregelen zijn afgeschaald”.

Consumenten compenseren en vervoersarmoede aanpakken

De SP’er stelt dat deze maatregel een effectieve manier is om vervoersarmoede te bestrijden. Ook zou het “een nuttige maatregel zou zijn om consumenten te compenseren voor de gestegen energieprijzen en de torenhoge inflatie.” Het Tweede Kamerlid vraagt de bewindslieden om in kaart te brengen wat de kosten zouden zijn om de BTW op openbaar vervoer volledig af te schaffen?

Directeur Freek Bos van Rover geeft in een reactie aan al jaren te pleiten voor een verlaging van de BTW-heffing. Hij wijst erop dat er in december een Europese richtlijn is vastgesteld die het mogelijk maakt om de BTW op OV naar 0 procent te brengen. “Dat trekt meer reizigers aan en scheelt de Rijksoverheid dus BVOV maar zorgt er wel voor dat we klimaatdoelen eerder halen en accijnsverlagingen niet nodig zijn”, aldus Bos.

Rover, de Fietsersbond en Milieudefensie zijn onlangs een petitie gestart om minder olie te gebruiken, de klimaatdoelen te halen en het openbaar vervoer te steunen. Ook spoorvakbond FNV is voor afschaffing van de BTW-heffing. “Betaalbaar OV zal het gebruik stimuleren. Het OV is duurzamer dan de auto en als het gebruik toeneemt dan zullen er minder files zijn en minder ruimte in centra nodig zijn voor parkeerplaatsen.”

Een woordvoerder van NS zegt dinsdag dat de spoorvervoerder al langer pleit voor het verlagen of afschaffen van de BTW op vervoersbewijzen, maar dat het aan de overheid is om hierover te besluiten. NS-directeur Marjan Rintel gaf in februari van dit jaar aan dat ze vindt dat de trein financieel aantrekkelijk moet blijven voor reizigers. “Daarom zou het ook goed zijn om de btw op treinkaartjes af te schaffen. De rekening van de pandemie mag niet bij de reiziger terechtkomen.”

Lees hier de Kamervragen

Lees ook:

NS blijft impact coronacrisis voelen, overheidssteun blijft nodig

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.