Spoorwerk Zevenaar Dura Vermeer Railinfra

Dura Vermeer ziet jaar ondanks coronacrisis met vertrouwen tegemoet

Volgens aannemer Dura Vermeer zal de coronapandemie grote gevolgen hebben voor de bedrijfsactiviteiten dit jaar en is het effect op omzet en resultaat nog moeilijk in te schatten. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019 liet het bedrijf weten er vertrouwen in te hebben deze crisis als bedrijf op te kunnen vangen. “We zijn een financieel gezond bedrijf met een robuuste liquiditeit en een zeer goed gevulde orderportefeuille.”

“We bereiden ons hier natuurlijk zo goed mogelijk op voor en nemen daar waar nodig maatregelen om de continuïteit van onze projecten en daarmee onze onderneming te waarborgen. Dit neemt niet weg dat wij de overheid oproepen om het bedrijfsleven te ondersteunen in deze moeilijke tijd en dat wij de overheid ook aanmoedigen om op redelijk korte termijn de huidige onzekerheid en onduidelijkheid omtrent stikstof- en PFAS-regelgeving op te lossen. Hiermee moet voorkomen worden dat de bouwproductie op de korte en langere termijn terugvalt.

Resultaatverbetering

Dura Vermeer sloot 2019 af met een nettoresultaat van 36,1 miljoen euro, een stijging van 38 procent ten opzichte van het jaar er voor, toen het bedrijf een resultaat van 26,1 miljoen euro realiseerde. Zowel bij de Divisie Bouw en Vastgoed als bij de Divisie Infra was sprake van een resultaatverbetering.

De verbetering van het resultaat is volgens het bouwconcern voor een groot deel te danken aan de divisie Infra waar ook de spoorbouw-tak onder valt. Dit ondanks de uitdagende marktomstandigheden, mede als gevolg van de stikstof- en PFAS-problematiek en de onzekerheid die hiermee gepaard ging. Die zorgde vooral voor uitstel en vertraging bij projecten die in de planfase verkeren. De stikstof- en PFAS-onzekerheid gaf volgens Dura Vermeer vooral extra druk op de activiteiten in de regionale inframarkt. De al sterke concurrentie verscherpte hierdoor en de prijsdruk nam nog verder toe.

Veiligheid

De marktsegmenten (mobiliteit, energie, water) voor landelijke projecten, de railinfra markt en de participaties (waaronder milieu en asfaltontwikkeling en -productie) waren volgens het jaarverslag de financieel best presterende activiteiten. Zij droegen met omzet van 574 miljoen euro flink bij aan het resultaat waardoor de Divisie Infra over de hele linie genomen een goed jaar achter de rug heeft. Naast de financiële prestaties van dit bedrijfsonderdeel was de ongevallenindex (IF-rate) één van de laagste ooit, en werd het railinfra bedrijf gecertificeerd op de hoogste trede (niveau 5) van de Veiligheidsladder.

“We zijn trots op de behaalde resultaten in het voorbije jaar. Onze ambities zijn én blijven echter hoog. Wij willen met onze innovatieve toepassingen blijvend vooroplopen op het gebied van kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid, digitalisering en moderne arbeidsrelaties’, aldus Job Dura, voorzitter Raad van Bestuur bij de presentatie van de jaarcijfers.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.