Een drone met camera maakt een vlucht langs de spoorbrug in Oosterbeek, foto: ProRail

Onderzoek naar inzet drones en kunstmatige intelligentie bij inspectie spoor

ProRail gaat onderzoeken hoe drones ingezet kunnen worden voor het beheer van de railinfrastructuur. De spoorbeheerder voerde onlangs een test uit bij de spoorbrug in Oosterbeek, waarbij een camera op een drone foto’s van vier aanbruggen maakte. Een aanbrug is het onderdeel dat de brug met de oever verbindt. Bij de proef werd computersoftware met kunstmatige intelligentie ingezet om beschadigingen automatisch te herkennen.

Scheuren, breuken, slijtage, verbuigingen en roest in brugonderdelen op de foto’s worden hierbij automatisch herkend. Met behulp van de software met kunstmatige intelligentie worden alle beelden van de brug automatisch bekeken en gemarkeerd als iets bijzonders wordt geconstateerd. ProRail wil onderzoeken hoe zelflerend de software is. Mogelijk worden daarna drones vaker ingezet als ondersteuning bij bruginspecties.

Onderzoeksprogramma

Sinds januari 2019 doet ProRail mee met een Europees onderzoeksprogramma ‘Drone4Rail’ van de Internationale Spoorwegunie UIC. Dit programma onderzoekt de toegevoegde waarde van drone-inspecties van bruggen. Ook voert de spoorbeheerder een aantal deelonderzoeken uit, waarbij de focus op stalen bruggen ligt. In andere landen worden pilots gedaan met betonnen- en gemetselde bruggen. Een groot aantal landen doet mee: Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België, Nederland, Engeland en Noorwegen.

Er zijn nog veel meer toepassingen met drones mogelijk. Bijvoorbeeld bij het inspecteren van bovenleidingpalen, het maken van een overzichtsbeeld bij een calamiteit of het vastleggen van een projectgebied voor, tijdens en na de werkzaamheden. Ook is het mogelijk om met drones bouwmaterialen op werkplaatsen te bewaken en bijvoorbeeld koperdiefstal voorkomen. De pilots zijn volgens ProRail erg belangrijk “om te kunnen bepalen of dit de inspectie van de toekomst is”.

Inzet drones

Het inzetten van drones bij inspecties op het spoor is niet nieuw. Onlangs maakte NS bekend drones in te gaan zetten bij inspecties van treinstations. In 2015 voerde spooraannemer Asset Rail inspecties uit waarbij een drone een spoorbrug over de Rijn in Arnhem inspecteerde. SpoorPro was daarbij en maakte een videocompilatie (zie beelden hieronder.

Bekijk hier de videocompilatie die SpoorPro in 2015 maakte:

Lees ook:

NS gaat met dronevluchten inspecties stations uitvoeren
Inspecties met drone maken spoorwerkzaamheden veiliger

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.