Spoorwissel, rails, spoor

ProRail start aanbesteding wissel-monitoringinstallaties

Als onderdeel van een project voor het verzamelen en verwerken van meer data uit de spoorinfrastructuur is beheerder ProRail gestart met een aanbestedingsprocedure voor monitoringinstallaties voor wissels. Geïnteresseerde partijen kunnen reageren tot en met 27 juni 10.00 uur.

De aanbesteding maakt deel uit van het Project ProRail WisselMonitoring (PWM). De scope van deze aanbesteding is de levering, installatie en het beheer van Monitoringsinstallaties (MI’s). Deze MI’s moeten in de railinfrastructuur kunnen worden ingezet. In eerste instantie is de toepassing van PWM wissels. In de toekomst wil ProRail mogelijk ook de elektriciteitsvoorziening, overwegen, bruggen en tunnel technische installaties (TTI) met behulp van PWM monitoren. Deze MI’s gaan meetdata leveren aan het centrale ProRail Monitoring Platform (PMP).

De toekomstige opdrachtnemer moet onder meer de hardware kunnen leveren voor monitoring in relaishuizen, relaiskasten en wisselverdeelkasten en andere railinfrastructuur omgevingen van de PWM. In de opdracht zitten ook configuratiewerkzaamheden (van assets, meetpunten en meetprofielen) en het koppelen van de MI met PMP, inclusief toevoegen aan OPC-UA GDS certificaatbeheer.

Eeuwige rechten

De levensduur van MI’s moet langer zijn dan de looptijd van het contract. Dit omdat ProRail na afloop van het contract het beheer van MI’s uit moet kunnen blijven voeren in eigen beheer of uitbesteed. ProRail wil met deze aanbesteding een eeuwigdurend gebruiksrecht op het beheerplatform aanschaffen.

Voor het onderhoud van de MI’s van de PWM en het PWM beheerplatform zoekt ProRail partijen die tot tien jaar na de installatie kunnen zorgen voor eerste, tweede en derdelijns beheer, preventief en correctief onderhoud, connectiviteit en de in PWM beheerplatform benodigde configuratiewerkzaamheden van assets, meetpunten en meetprofielen.

De hosting van het PWM beheerplatform moet buiten de ProRail infrastructuur blijven en de 1e, 2e en 3de lijns beheer en instandhouding van PWM beheerplatform. Het PWM beheerplatform moet meeschalen met het aantal geïnstalleerde MI’s. Verder is de opdrachtnemer gedurende de looptijd van het contract verantwoordelijk voor het up-to- date houden van de software van zowel het PWM beheerplatform als de MI’s.

Uurtarief

Tenslotte wil ProRail voor ondersteuning bij additionele werkzaamheden een integraal uurtarief uitvragen. Hierbij valt te denken aan werkzaamheden als het ontwikkelen van componenten van de MI, het geschikt maken van de MI voor andere omgevingen binnen de railinfrastructuur, het geschikt maken van de MI bij wijzigingen van de railinfrastructuur, bij wijzigingen van het te bemeten object of de omgeving daarvan. Verder moet de opdrachtnemer ProRail gaan ondersteunen met bijvoorbeeld het omhangen van sensoren of het
verplaatsen van een MI.

ProRail streeft er naar om met een marktpartij een raamovereenkomst te sluiten. De looptijd van het contract is 48 maanden en kan optioneel vier keer een jaar worden verlengd.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.