Anti-spoorloopmat Alom

Onbevoegden niet meer in het spoor door anti-spoorloopmat

Een nieuw type anti-spoorloopmat moet ervoor zorgen dat onbevoegden het spoor niet meer kunnen betreden. ProRail heeft vorige week een nieuw type goedgekeurd voor toepassing in het Nederlandse spoor, waarvan het materiaal is gemaakt van honderd procent rubber. De anti-spoorloopmat wordt door Alom aan de Nederlandse spoormarkt geleverd.

De mat voorkomt dat mensen onbevoegd het spoor betreden zoals spoorlopers, vandalen, koper- of kabeldieven of mensen die suïcide willen plegen. Als mensen zich op of langs het spoor begeven, zorgt dit voor uitval of vertraging van het treinverkeer.

Vanwege de punten op de matten is het fysiek een stuk moeilijker om het spoor of andere verboden plekken te bereiken. De anti-spoorloopmat wordt met name toegepast nabij overwegen in het Nederlandse spoor. De mat is eenvoudig te plaatsen en monteren en wordt geproduceerd door Rosehill Rail. De anti-spoorloopmatten gaan zo’n 25 jaar mee en kunnen worden hergebruikt.

Spoorlopers

Uit cijfers van ProRail blijkt dat bijna dertig procent van alle vertragingen op het spoor worden veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen. Als er een spoorloper is, dan geeft de verkeersleiding machinisten de opdracht om stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Alle andere treinen op het traject moeten daardoor ook langzamer rijden, met vertragingen als gevolg.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Onbevoegden niet meer in het spoor door anti-spoorloopmat”

Frans Appel|09.08.18|11:35

Bij ons liggen ze ook naast de overweg. 2 meter verder is een perron, daar liggen ze niet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.