Slaaptrein op station Amsterdam Centraal, foto: NS

ÖBB: geen slaaptrein tussen Amsterdam en Oostenrijk in 2020

Foto: NS

De spoorwegmaatschappij ÖBB is niet van plan om voor 2020 een slaaptrein op te starten tussen Innsbruck in Oostenrijk en Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van de Oostenrijkse maatschappij. NS liet eerder weten al in 2020 te willen starten met een slaaptrein van Amsterdam naar Oostenrijk. Het zou om een verlenging van de Nightjet-dienstregeling tussen Düsseldorf – Innsbruck gaan.

Volgens de NS-woordvoerder heeft de vervoerder al contact gehad met ÖBB. Een woordvoerder van ÖBB laat weten dat de spoorwegmaatschappij regelmatig in contact staat met verschillende vervoerders, maar dit betekent niet dat er ook een verbinding komt. “Ik zou het geweldig vinden als we nieuwe verbindingen zouden kunnen introduceren, maar helaas kan ik deze niet bevestigen,” aldus de woordvoerder.

Eventuele nieuwe verbindingen worden niet voor 2020 aangekondigd en worden op z’n vroegst in 2021 aan de dienstregeling toegevoegd, zegt de woordvoerder van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij. De enige nieuwe verbinding die in de komenden jaren wordt toegevoegd aan het arsenaal van ÖBB, is die tussen Berlijn en Wenen in december 2018.

Toen de NS-woordvoerder om een reactie werd gevraagd, zei hij: “We verwachten ook inderdaad eerder 2021-2022. We zijn wel degelijk af en toe in gesprek, maar ook houden wij een paar slagen om de arm.”

Laatste slaaptrein

Volgens NS wilde de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij graag de slaaptrein die nu tussen Innsbrug en Düsseldorf rijdt, doortrekken naar Amsterdam. ÖBB zou hiervoor al op zoek zijn naar een vervoerder.

In 2016 reed de laatste slaaptrein in Nederland. Het ging toen om een City Night Line-slaaptrein van Deutsche Bahn. Deze werd opgeheven door de Duitse vervoerder omdat deze niet rendabel was. Deze trein reed op het tracé Amsterdam – München.

Lees ook:

Laatste slaaptrein vertrekt vanuit Amsterdam

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “ÖBB: geen slaaptrein tussen Amsterdam en Oostenrijk in 2020”

Treinreiziger.nl|14.06.18|13:49

Als dienstregeling 2021 wordt bedoeld, dan is dat uiteraard per december 2020.

Eric Struch|15.06.18|13:20

Een half jaar geleden schreef ik op deze plek: “Als we op de lange afstand echt meer (vakantie)reizigers in de trein willen hebben, moeten we niet alleen kijken naar uitbreiding van het hogesnelheidsnetwerk, maar ook naar het nieuw leven inblazen van de nachttrein.” Toeval of niet, NS heeft na twintig jaar afbraakbeleid blijkbaar weer nieuwe interesse voor de nachttrein. Laten we hopen dat de haalbaarheid goed is onderzocht en dat dit meer is dan een (op de politiek gericht) proefballonnetje.

Eric Struch|15.06.18|13:40

Voor een succesvolle herintroductie van de nachttrein is nodig:
1. een aantrekkelijk product,
2. een concurrerend tarief,
3. een verandering in de mindset van de lange afstandsreiziger.

Voor het tweede is flankerend beleid onontbeerlijk. Om te beginnen zal de overheid moeten zorgen voor een level playing field tussen de modaliteiten. Ook zal kritisch moeten worden gekeken naar bijvoorbeeld de infraheffingen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.