sneeuw-ijsvrij maken van een wissel op station amsterdam. Foto: ProRail

ProRail bereidt het spoor voor op koud weer

ProRail heeft vanwege het koude weer deze week voorzorgsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de treinen zo goed mogelijk kunnen blijven rijden. Het KNMI noemt het de koudste week van deze winter: het zal het de hele week ’s nachts ongeveer 8 graden vriezen.

ProRail heeft meteorologen die op de weersverwachtingen letten, om eventuele maatregelen te kunnen nemen. Ook maakt ProRail gebruik van meteorologisch advies van het weerbureau van het Operationele Controle Centrum Rail (OCCR). Dit is een samenwerkingsverband van alle partijen in de spoorsector, waaronder ProRail. Wegens de verwachte kou zal het Centrum extra alert zijn, volgens de spoorbeheerder. Het OCCR volgt de weersvoorspellingen nauwlettend en werkt samen met Weerplaza en het KNMI. Op basis van de weersvoorspellingen besluit een speciaal crisisteam van ProRail en NS uiteindelijk welke extra maatregelen worden ingezet.

Preventie

Op het Nederlandse spoornet liggen 7000 wissels, waarvan 5500 wisselverwarming hebben. Deze wissels zijn getest, maar storingen zijn nooit uitgesloten. Dat was te merken op 20 en 21 december van vorig jaar: door de hevige sneeuwval waren er tientallen wisselstoringen, waardoor honderden treinen uitvielen. Indien nodig worden daarom extra storingsploegen ingezet.

De spoorbeheerder heeft zes anti-icing installaties. Deze staan in Hoofddorp, Amsterdam (Watergraafsmeer), Utrecht (Cartesiusweg), Nijmegen, Den Haag en Eindhoven. In deze installaties worden treinen aan de onderkant met warme glycol bespoten, zodat sneeuw en ijs zich minder goed kunnen hechten aan de trein. Dat betekent dat er ook minder kans is dat er brokken sneeuw en ijs van de trein afvallen en zo bijvoorbeeld wissels beschadigen.

Gestrande treinen

Ook zet ProRail twee diesellocomotieven op strategische plaatsen in het land, zodat gestrande treinen weggesleept kunnen worden. Ook op de perrons kan het glad worden, daarom is ProRail van plan om met zout, zand en dooikorrels te strooien op meeste stations.

Lees ook:

ProRail: voorbereidingen op winters weer waren op orde

Update: donderdag 10.30 uur

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “ProRail bereidt het spoor voor op koud weer”

Paul Kruit|26.02.18|13:02

Mooie foto! , Vind dat de VHM / Grenswachter erg goed op de werkzaamheden let……TOP!

Paul Kruit|26.02.18|13:03

Mooie Foto ook , laat goed zien hoe de VHM op het WERK let , TOP!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.