Spoorwegovergang Harlingen afgesloten, foto: ProRail

Gevaarlijke spoorwegovergang in Harlingen opgeheven

De gevaarlijke spoorwegovergang aan de Oude Trekweg in Harlingen waar dit voorjaar twee ongelukken gebeurden, is niet meer in gebruik. De toegang van het erf naar de overweg is donderdag opengegraven in het bijzijn van familie Sijtsma, de burgemeester van Harlingen en ProRail-directeur Pier Eringa. Eerder werd er een nieuwe toegangsweg naar het erf aangelegd, die geen gebruik maakt van de spoorwegovergang.

De komende dagen wordt de hele toegangsweg weggehaald. Voor de zekerheid staan aan beide kanten van het spoor bouwhekken, die de toegang tot het spoor onmogelijk maken.

Op 27 maart 2017 kwamen een vader en een zoon om toen de auto waarin ze zaten op de desbetreffende spoorwegovergang in aanrijding kwam met een trein. Op 8 februari eerder vond op dezelfde overweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een trein. Bij dat ongeluk raakte niemand gewond.

Opheffen spoorwegovergang

Direct na de aanrijding van 8 februari zijn ProRail, gemeente en de landeigenaar in gesprek gegaan over het opheffen van deze particuliere overweg. Ze maakten een plan, regelden budget, rechten en een aannemer en legden een nieuwe weg met daarin een brug aan.

Pier Eringa: “Waar een wil is is geen overweg, ik zei dat al eerder. Zo’n daadkrachtige aanpak zou ik heel graag ten aanzien van veel meer overwegen bereiken. De veiligste overweg is een opgeheven overweg. Hier zie je dat het kan. We zijn heel blij dat het op deze locatie veel veiliger is geworden, voor de boer en zijn gezin en ook voor alle gasten die hier nu zonder het spoor over te steken kunnen komen.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.