Reizigerspassage, station Eindhoven

Doorbraak nieuwe reizigerspassage op station Eindhoven gevierd

Na precies twee jaar graven is de overkant van de tunnel voor de nieuwe reizigerspassage op station Eindhoven bereikt. Deze mijlpaal is vorige week door opdrachtgevers ProRail, gemeente Eindhoven en NS samen met aannemer Heijmans gevierd. Nog een paar maanden en dan zal de ruwbouw van de 100 meter lange tunnel gereed zijn.

Station Eindhoven krijgt een nieuwe reizigerspassage omdat de oude passage het reizigersaantal niet meer kan opvangen. De nieuwe passage is ontworpen door architect Luc Veeger van ontwerp- en consultancybureau Arcadis. Naast de bestaande passage wordt onder de sporen een 13 meter brede passage gebouwd met aan weerszijde winkel- en horecagelegenheden. Deze wordt verbonden met de huidige passage die een verblijfsfunctie zal krijgen.

Reizigerspassage

De bouw van de nieuwe reizigerspassage is gestart in maart 2013 aan de centrumzijde van het station. Om het treinverkeer te ontlasten, is er bewust voor gekozen de tunnel in fases te bouwen. Na iedere fase, die ongeveer een half jaar duurt, is de bouw weer een stap opgeschoven in de richting van het busplein. Heijmans is nu bezig met het vijfde en laatste deel van de tunnel. Dat zal deze zomer gereed zijn. Als alles volgens planning verloopt, zullen reizigers er eind dit jaar voor het eerst doorheen lopen. De tunnel is dan nog niet af, maar al wel klaar voor gebruik. Het gehele project is medio 2016 gereed.

De verbouwing van het monumentale station kost ongeveer 70 miljoen euro en wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS Stations, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. ProRail is opdrachtgever namens het ministerie en voert de bouw uit samen met Arcadis en aannemer Heijmans.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.