Metro-ingang, Centraal Station, Amsterdam

Afspraken over goed vestigingsklimaat stations Noord-Holland

Er zijn afspraken gemaakt over het concentreren van woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en winkels rondom de NS-stations en goede spreiding langs het spoortraject Amsterdam – Heerhugowaard. Diverse gemeenten, de provincie Noord-Holland, ProRail en de NS ondertekenden hiervoor woensdag een overeenkomst tijdens het congres ‘Maak Plaats, ruim baan voor samenwerking’ in Amsterdam. De gemeente Amsterdam tekent ook als het college van B en W daarmee instemt.

De gemeenten en de provincie zetten met de overeenkomst in op goed bereikbare compacte steden en dorpen met daartussen aantrekkelijk landschap. Dat zorgt voor een goed leef- en vestigingsklimaat. Door woningen, werkplekken en voorzieningen te concentreren rond aantrekkelijkere stationslocaties wordt het bestaande openbaar vervoer-netwerk beter gebruikt. Daarnaast willen de gemeenten hiermee aansluiten bij de woonvraag.

Plan

De gemeenten en provincie gaan een plan opstellen waarin het proces, planning en de gewenste resultaten worden benoemd. De provincie verzorgt de regionale kaders voor ontwikkeling in overleg en afstemming met de gemeenten, de NS en ProRail.

“Door woningen, werkplekken en voorzieningen ook goed te spreiden – niet alle woningen aan de ene kant en de werklocaties aan de andere kant van de lijn – wordt het OV-netwerk beter gebruikt”, aldus Heike Luiten, regiodirecteur van de NS.

Capaciteit

Regiodirecteur Cees de Vries van ProRail: “Om zowel de robuustheid als de capaciteit van de Zaanlijn veilig te kunnen vergroten, is meer en betere samenwerking pure noodzaak.” Gedeputeerde Talsma vult hem aan: “Wij zijn de initiator en de verbinder die met gemeenten, NS en ProRail aan tafel gaat om in overleg plannen te ontwikkelen en vooral: af te stemmen. De uitvoering doen de gemeenten.”

Wethouder Verschuren van Zaanstad: “Door tegelijkertijd te werken aan de woningbouwopgave en aan de bereikbaarheid slaan we twee vliegen in één klap”. Wethouder Negengast: “Nieuwe activiteiten zoals wonen, recreëren en werken vooral concentreren bij de stations, dat is het uitgangspunt. Alkmaar heeft daarvoor met het vernieuwde stationsgebied een entree met allure.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.