SpoorParade Amersfoort, plattegrond

Kaartverkoop voor spoorfestival SpoorParade gestart

Het Nederlandse spoor bestaat 175 jaar en dit wordt gevierd met het zesdaagse evenement SpoorParade in Amersfoort. SpoorParade vindt van 16 tot en met 21 oktober plaats en is een bijzonder evenement over techniek en innovatie, spoormedewerkers, reizigers en nog veel meer. 

SpoorParade Amersfoort is een gezellig dagje uit voor jong en oud met onverwachte theatervoorstellingen, artiesten, spoorcolleges, treinenshows en interactieve demonstraties.

Tijdens het evenement worden er verschillende ‘Spoorcolleges’ gegeven. Diverse experts geven colleges over onder andere type reizigers, stations, veiligheid en de toekomst van het spoor. De colleges zijn zo ingericht dat het vanaf de leeftijd van 18 jaar, goed te volgen is. Het exacte programma wordt nog bekendgemaakt via de website van SpoorParade.

Op het festivalterrein zijn treinen in alle formaten te zien, van levensgroot tot miniatuur. Zo is stilstaand materieel de gehele dag te aanschouwen en vindt er een paar keer per dag een treinparade plaats. In een half uur tijd zien bezoekers daarbij verschillende locomotieven, van oud tot nieuw, voorbijkomen. Ook is Märklin aanwezig met een modelspoorbaan.

 Verder is het mogelijk om bij een aantal stilstaande treinen en wagons in te stappen of onder begeleiding de cabine in te gaan.

Demonstratie

Bezoekers kunnen ook zelf een trein besturen bij een van de 3D-belevingen, waar ze met een met een bril op zelf machinist kunnen zijn. Bij een andere 3D-voorstelling kunnen ze kijken naar het spoor van de toekomst. De ongevallenbestrijding van spoorbeheerder ProRail geeft tijdens het festival diverse demonstraties. Daarbij laat ze zien wat er allemaal mis kan gaan op het spoor en hoe dit opgelost kan worden.

Kinderen hoeven zich geen moment te vervelen. Zo kunnen zij een eigen rangeerdiploma halen of een selfie maken met een speciale spoorpet. Een hele collectie van oude en nieuwe petten kunnen zij opzetten en zich er mee laten fotograferen. 

Er is een hele kinderspeelplaats opgezet, waar er gespeeld kan worden met en op treintjes, een groot trein-springkussen en nog veel meer.

Toekomst van het spoor

Ook de techniek-opleidingen zijn vertegenwoordigd om te laten zien wat zij zoal leren om om bijvoorbeeld machinist te kunnen worden. 

Verder komen bezoekers tijdens een rit in het reuzenrad via audio meer te weten over de historie en de toekomst van het spoor.

De reguliere kaarten voor SpoorParade zijn tien euro. Voor kinderen van vier tot en met elf jaar is de entreeprijs vijf euro en voor kinderen tot en met drie jaar is de toegang gratis. Ga naar de website van SpoorParade om kaarten te bestellen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Kaartverkoop voor spoorfestival SpoorParade gestart”

Ineke van de Loo|05.09.14|17:11

Is dit terrein rolstoeltoegankelijk?

Marieke van Gompel|08.09.14|12:59

Beste Ineke,

Op de website van de SpoorParade Amersfoort lees ik het volgende: Het terrein is toegankelijk voor rolstoelen. Denk er wel aan dat het een groot terrein waarbij niet alle stukken bestraat zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.