Infrabel, campagne koperdiefstal, Kerstman

Kerstman actief in strijd tegen koperdiefstal Belgisch spoor

De Belgische spoorbeheerder Infrabel en spoorvervoerder NMBS hebben de Kerstman ingezet in de strijd tegen koperdiefstal. De spoorbedrijven zijn een campagne gestart met de slogan ‘Ziet u iets verdachts?’ waarbij de Kerstman op het spoor met een breekijzer staat afgebeeld. 

Het doel van de humoristische campagne is dat mensen alarm slaan als ze verdachte handelingen bij het spoor zien.

Treinreizigers en mensen die vlakbij het spoor wonen, hebben volgens de spoorbedrijven meer kans om getuige te zijn van kabeldiefstallen. De buurtbewoners kregen net voor de zomer al een persoonlijke brief van Infrabel en NMBS.

Hotspots

Naar aanleiding van een onderzoek naar alle incidenten met koperdiefstal, zijn er ‘hotspots’ op het hele Belgische spoorwegnet gedefinieerd. In de loop van december worden er rondom die hotspots 12.000 affiches uitgedeeld. Getuigen worden gevraagd om met veiligheidsdienst Securail of de politie te bellen.

Hoewel kabeldiefstallen een permanent probleem blijven, lijken diverse genomen maatregelen al hun vruchten af te werpen. Zo halveerde het aantal koperdiefstallen in de eerste negen maanden van dit jaar (440) ten opzichte van dezelfde periode in 2012 (933).

Maatregelen

Zo heeft Securail voor extra bewaking en controle gezorgd. De spoorwegpolitie is actief geweest en werd bijgestaan met luchtsteun van collega’s, waarbij helikopters met thermische camera’s zijn ingezet. Verder zijn er tal van de technische maatregelen genomen zoals het ingraven van kabels, gedeeltelijke vervanging van het koper door aluminium. Ook de nieuwe wet die contante uitbetalingen voor koper verbiedt, lijkt het aantal koperdiefstallen tegen te gaan.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.