Treinongeluk, Santiago de Compostela, Spanje

Spaanse spoorbeheerder niet vervolgd voor treinramp

De leiding van de Spaanse spoorbeheerder Adif wordt niet vervolgd voor de treinramp die in juli van dit jaar bij Santiago de Compostella plaatsvond. Dat heeft justitie in de regio Galicië dinsdag besloten. Bij het ongeluk, waarbij een hogesnelheidstrein ontspoorde, kwamen 79 mensen om en raakten tientallen mensen gewond.

Een rechter had eerder 22 leden van de raad van bestuur van Adif, onder wie topman Gonzalo Ferre Moltó, medeverantwoordelijkheid ten laste gelegd voor de treinramp. Het hooggerechtshof van Galicië noemde die beschuldigingen dinsdag prematuur, zo schrijft de Spaanse krant El Mundo.

Machinist

Op dit moment is alleen de machinist van de trein nog in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt verdacht van dood door schuld. Hij gaf bijna onmiddellijk na het ongeluk toe dat hij veel te hard door de bocht was gegaan. De machinist was vlak voor of tijdens de ontsporing van de trein aan het bellen met een collega.

De hogesnelheidstrein reed in de bocht 195 kilometer per uur en ontspoorde. Daarna sloeg de trein tegen een muur, waarna een grote ravage ontstond.

Handsfree bellen

In Spanje is sinds de treinramp onder andere besloten dat treinmachinisten binnenkort handsfree met de verkeersleiding moeten bellen. Dat is een van de maatregelen die de regering heeft voorgesteld om de veiligheid op het spoor beter te waarborgen. Verder worden aspirant-machinisten voortaan gekeurd op hun psychische en lichamelijke gesteldheid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.