Monumentale, seinhuis, Roosendaal

Monumentale seinhuis Roosendaal krijgt nieuwe bestemming

Het eigendom en beheer van het monumentale seinhuis in Roosendaal gaat van ProRail over naar erfgoed-organisatie BOEi. Deze organisatie gaat een passende bestemming zoeken voor het monumentale pand. Om het seinhuis beter bereikbaar te maken, wordt het pand tussen de sporen weggehaald en 1400 meter verderop weer neergezet. Na de verplaatsing wordt het seinhuis gerestaureerd. Seinhuis B, zoals het officieel heet, wordt sinds 1994 niet meer gebruikt. Het karakteristieke gebouw werd in 1907 ontworpen door ingenieur van Heukelom en is sinds 2001 een rijksmonument.

Locomotievenloods

Het seinhuis krijgt een plek naast de monumentale locomotievenloods aan de Bosstraat. Deze loods wordt op dit moment verhuurd aan Shunter. Shunter onderhoudt en verhuurt onder meer rangeerlocomotieven.

ProRail verplaatst het seinhuis in april samen met aannemer Bresser. De komende weken wordt het gebouw langzaam losgemaakt van de fundering. 

De verplaatsing en restauratie van het seinhuis kost 1,8 miljoen euro. ProRail en de provincie Noord-Brabant leveren samen de grootste bijdrage. Verder betalen ook BOEi en de gemeente Roosendaal mee.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.