Melanie Schultz van Haegen

Minister: Eerdere cijfers over HSL kloppen

Volgens minister Schultz van Haegen kloppen de cijfers die zij eerder met de Tweede Kamer heeft gedeeld over de Hoge Snelheidslijn (HSL). Zij reageert daarmee op de Tweede Kamer die om opheldering vraagt over financiële problemen omtrent de spoorlijn.

Volgens een nog vertrouwelijk stuk van het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer zou er een financieel gat van meer dan 1,7 miljard euro zijn. De minister zou eerder aangegeven hebben dat het om 400 miljoen euro ging. De Kamer wil weten waar het verschil vandaan komt.

Voorjaarsnota

De minister verklaart dat in de voorjaarsnota bij de kosten voor de afspraak met de exploitant High Speed Alliance (HSA) ook een ander bedrag in één tabel wordt weergegeven. Dit betreft een bedrag van 1,5 miljard euro voor de taakstelling effinciency spoorsector uit het regeerakkoord. Volgens de minister staat dit los van de deal.

De minister benadrukt dat ze niet meer heeft uitgegeven voor het redden van de exploitant van de HSL dan zij met de Tweede Kamer heeft besproken.

De High Speed Alliance (HSA) is een samenwerkingsverband van NS en KLM en baat de lijn tussen Amsterdam en België uit. Door tegenvallende aantallen passagiers dreigde het bedrijf om te vallen. Een deal met de NS die honderden miljoenen euro’s kostte, voorkwam dat. Een faillissement zou Nederland miljarden hebben gekost.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.