Spoorwissel, rails, spoor

ProRail neemt maatregelen tegen spoorlopers

ProRail is opnieuw begonnen met een campagne om mensen die vlak langs of zelfs over het spoor lopen daar weg te houden. Daarvoor neemt het bedrijf preventieve maatregelen bij het spoor, deelt boetes uit en geeft voorlichting.

De zogeheten spoorlopers lopen niet alleen het risico door een trein te worden gegrepen, maar ze veroorzaken dagelijks ook meer dan drie uur aan vertragingen op het spoor. Machinisten die spoorlopers signaleren moeten namelijk hun snelheid verminderen totdat duidelijk is dat ze niet meer aangetroffen zijn.

Meldingen toegenomen

Het aantal meldingen van mensen die onbevoegd langs het spoor lopen is het afgelopen jaar toegenomen. In 2010 ging het om zo’n 2500, in 2011 om bijna 2700 meldingen. In 2010 kwamen vijf spoorlopers in aanrijding met een trein. Twee van hen overleefden dat niet.  Het afgelopen jaar waren er geen slachtoffers. Dit jaar viel er al een dode.

De campagne van ProRail bestaat niet alleen uit het geven van voorlichting over de gevaren van spoorlopen, maar ook uit het treffen van technische maatregelen. Het spoor wordt afgeschermd met hekken en ProRail brengt extra camera’s en verlichting aan om spoorlopers te ontmoedigen. Dit jaar is er een proef met struikelmatten op veel gebruikte plekken: matten met uitstekende kunststof punten die moeilijk beloopbaar zijn.

Boetes

Verder gaan er controleurs op pad om mensen die langs het spoor lopen te waarschuwen en te beboeten. De boetes voor wie betrapt wordt, zijn verhoogd van 100 naar 120 euro.

Onderwerpen: ,

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.